Vitamina K - nutrient vital. Efectele sinergice dintre vitamina K si vitamina D

Vitamina K ar putea fi "următoarea vitamina D", conform cercetărilor care dezvăluie un număr tot mai mare de beneficii pentru sănătate.
Brocoli şi lăptucă (salată verde)
Brocoli şi lăptucă (salată verde) (Pixabay.com)

Se pare că vitamina K se situează pe locul pe care se afla vitamina D acum zece ani în ceea ce priveşte aprecierea ca nutrient vital, şi are mult mai multe beneficii decât i-au fost recunoscute iniţial.

Potrivit doctorului Cees Vermeer, unul dintre cercetătorii de top din lume în privinţa vitaminei K, aproape toată lumea are un deficit de vitamina K, aşa cum, cei mai mulţi dintre noi avem deficit de vitamina D.

Se pot face cu precizie măsurători de vitamina K în plasma sanguină, dar rezultatele nu sunt neapărat utile deoarece ele reflectă, în principal, ceea ce ai mâncat ieri. Din acest motiv, pentru a culege toate beneficiile pentru sănătate, va trebui să dăm crezare evaluării de deficit efectuate de doctorul Vermeer. Cercetători din întreaga lume care studiază vitamina K o recunosc drept lider în acest domeniu.

Cei mai mulţi oameni iau suficientă vitamina K din alimente, pentru a menţine coagularea sângelui adecvată, dar nu îndeajuns pentru a oferi protecţie împotriva următoarelor probleme de sănătate, iar lista este în creştere:

  • Calcifiere arterială, boli cardiovasculare şi varice;
  • Osteoporoză;
  • Cancer de prostată, cancer pulmonar, cancer hepatic şi leucemie;
  • Probleme de sănătate legate de creier, inclusiv demenţa (al cărei specific este încă în curs de studiere).

Vitamina K se găseşte în două forme şi este important să se înţeleagă diferenţele dintre ele înainte de a concepe un plan de nutriţie.

Cele două tipuri de bază de vitamina K

Vitamina K poate fi clasificată în vitamina K1 şi K2:

Vitamina K1, prezentă în legume verzi, merge direct la ficat şi vă ajută să vă menţineţi în stare bună de sănătate sistemul de coagulare a sângelui. (Acesta este genul de vitamină K de care au nevoie copiii pentru prevenirea unei tulburări grave de sângerare). De asemenea, vitamina K1 este cea care previne calcifierea vaselor de sânge şi ajută ca oasele să-şi păstreze calciul şi să-şi dezvolte corect structura cristalină.

Vitamina K2 este produsă de un tip de bacterie. Este prezentă în cantităţi mari în intestin, dar, din păcate, nu este absorbită de acolo şi trece în scaun. Vitamina K2 merge direct în pereţii vaselor, oase şi ţesuturi, altele decât în ficat. Este prezentă în alimentele fermentate, în special brânzeturi. Mâncarea tradiţională japoneză natto, este, de departe, cea mai bogată sursă de K2.

Vitamina K1 se poate converti în K2 în corp, dar există unele probleme în acest sens. Ca supliment, K1 este mai puţin costisitoare, motiv pentru care, aceasta este forma utilizată pentru nou-născuţi.

Cercetările în domeniul vitaminei K au parcurs un drum lung

În anul 2008, un grup de cercetători germani au descoperit că vitamina K2 oferă o protecţie substantială împotriva cancerului de prostată, care este una dintre principalele cauze de cancer în rândul bărbaţilor în Statele Unite. Potrivit doctorului Vermeer, aproximativ 50% dintre barbaţii care au luat cantităţi mari de K2 au dezvlotat mai puţin cancer de prostată.

Rezultatele cercetării sunt încurajatoare şi pentru beneficiile pe care le oferă vitamina K celor cu probleme cardiace:

În anul 2004, Rotterdam Study - primul studiu care a demonstrat efectul benefic al vitaminei K2 - a arătat că persoanele care consumă 45 mcg pe zi de K2 trăiesc cu şapte ani mai mult decat persoanele cu 12 mcg pe zi. Într-un studiu ulterior numit Studiul Prospect, 16.000 de oameni au fost urmăriţi timp de 10 ani. Cercetătorii au descoperit că fiecare supliment de 10 mcg de K2 din dietă, a însemnat 9% mai puţine probleme cardiace.

De asemenea, rezultatele preliminare sugerează că vitamina K poate ajuta la prevenirea unor boli ale creierului. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a spune exact ce tipuri de afecţiuni împiedică şi cum, dar acesta este un domeniu de mare interes pentru cercetătorii care sunt preocupaţi în prezent de vitamina K.

Vitamina K2 este esenţială în prevenirea osteoporozei

Dovezile sugerează că vitamina K2 este esenţială pentru sănătatea oaselor, dar este un nutrient pe care marea majoritate nu-l obţinem în cantităţi adecvate din alimentaţie.

Cum conduce vitamina K la sănătatea oaselor?

Osteocalcina este o proteină produsă de osteoblaste (celulele responsabile pentru formarea oaselor), şi este folosită în os, ca parte integrantă a procesului de formare a oaselor. Cu toate acestea, osteocalcina trebuie să fie "carboxilată" înainte de a putea fi eficientă. Vitamina K funcţionează ca un co-factor pentru enzima care catalizează carboxilarea osteocalcinei.

Vitamina K2 a fost dovedită a fi un "activator" mult mai eficient al osteocalcinei decât K1.

Au existat unele cercetari remarcabile despre efectele protectoare ale vitaminei K2 împotriva osteoporozei:

  • O serie de studii japoneze au arătat că vitamina K2 inversează complet pierderea de masă osoasă şi, în unele cazuri, chiar creşte masa osoasă la persoanele cu osteoporoză.
  • Dovezile reunite a şapte studii japoneze arată că suplimentarea cu vitamina K2 produce o reducere de 60% în cazul fracturilor vertebrale şi de 80% în cazul celor de şold şi a altor fracturi non-vertebrale.
  • Cercetători din Olanda au arătat că vitamina K2 este de trei ori mai eficientă decat vitamina K1 în creşterea osteocalcinei, care controlează construirea osului.

Deşi corpul poate converti K1 în K2, potrivit studiilor, cantitatea de K2 produsă prin acest procedeu este insuficientă. Chiar dacă veţi consuma suficient K1, corpul foloseste cea mai mare parte pentru a face factori de coagulare, lăsând puţinul rămas pentru oase.

Cu alte cuvinte, ficatul utilizează în mod preferenţial vitamina K1 pentru a activa factorii de coagulare, în timp ce majoritatea altor ţesuturi folosesc în mod preferenţial K2.

S-a constatat că Vitamina K2 oferă şi alte beneficii în afara celor pentru oase!

Vitamina K2 reduce riscul de cancer

Aşa cum am menţionat, am aflat, de asemenea, că vitamina K2 are un rol major în prevenirea cancerului.
Recentul studiu al European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), publicat in numarul din martie 2010 al American Journal of Clinical Nutrition, a constatat că aportul ridicat de vitamina K2 - nu K1 - duce la un risc redus de a te îmbolnăvi de cancer, precum şi la un risc cu un procent de 30% mai mic de a muri de cancer.

Dieta dv. conţine suficientă Vitamina K?

Vă creşte nivelul de vitamina K1 în mod natural dacă mâncaţi multe legume verzi, în special: nap, spanac, varză, Brocoli, varză de Bruxelles.

Trebuie reţinut faptul că în cazul în care luaţi supliment de vitamina K, acesta trebuie consumat întotdeauna cu grăsime, pentru că altfel nu va fi absorbită de organism.

În ceea ce priveşte suplimentele de vitamina K, chiar dacă dozarea exactă urmează să fie stabilită, Dr. Vermeer recomandă între 45 mcg si 185 mcg pe zi pentru adulţi. Trebuie să fiţi precauţi în ceea ce priveşte dozele mai mari în cazul în care luaţi anticoagulante, dar dacă sunteţi, în general, sănătos şi nu luaţi aceste tipuri de medicamente, se recomandă 150 mcg pe zi.

Efectele sinergice dintre vitamina K si vitamina D

Este important să înţelegem că vitamina K nu funcţionează singură. Are nevoie de ''colaboratori'' si vitamina D este unul important.
Aceşti doi agenţi lucrează împreună pentru a creşte MGP - o proteină ​​matrice GLA -, care este proteina responsabiă de protejarea vaselor de sânge prevenind calcifierea. De fapt, MGP este atât de importantă, încât ar putea fi folosită ca o măsură de laborator pentru statusul dv. vascular şi cardiac.

Rezultatele studiilor clinice umane sugerează că utilizarea simultană de vitamina K2 si vitamina D poate reduce în mod substanţial pierderea de masă osoasă.

Pentru sănătatea oasele dv., trebuie echilibrată această triadă nutriţională: Vitamina D, vitamina K şi Calciu.

O cantitate mai mare de calciu este bună pentru oase., dar nu atât de benefică pentru artere, care pot deveni calcifiate, dar vitamina K protejează vasele de sânge de la calcefiere atunci când este mare cantitatea de calciu.

Ar trebui să acordaţi atenţie sinergismului tuturor acestor trei elemente nutritive, dacă doriţi să optimizaţi beneficiile.

Probabil că vedem doar vârful aisbergului atunci când vine vorba de vitamina K şi numeroasele sale funcţii valoroase pentru sănătatea dumneavoastră. Este într-adevăr o zonă interesantă în domeniul ştiinţei nutriţionale astăzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură