Vitalie Ciobanu: În RM nimic din tot ce e făcut să dureze nu rezistă până a doua zi, răul având înfăţişări din cele mai diverse.

Blocul ACUM ar fi trebuit să nu piardă din vedere faptul că Igor Dodon nu era doar un partener de ocazie, în spatele lui aflându-se regimul Putin, a menţionat Ciobanu, adăugând că Dodon mai avea şi experienţa regimului Plahotniuc.
Vitalie Ciobanu, Radio Europa Libera
Vitalie Ciobanu, Radio Europa Libera (Vasile Botnaru (RFE/RL)

„Anul 2019 cred că a fost un an bulversant, revoluţionar, imprevizibil, incredibil, surprinzător, din multe puncte de vedere, adică un an în care în Republica Moldova s-a făcut istorie”, consideră scriitorul şi publicistul Vitalie Ciobanu, comentator politic.

Mai mult decât atât, Ciobanu a ţinut să puncteze că acest teritoriu dintre Prut şi Nistru este un loc în bătaia tuturor vânturilor, pe care, parcă, „nimic din tot ce e făcut să dureze nu rezista până a doua zi”, pe când „răul are înfăţişări din cele mai diverse şi este proteic, este inventiv, este imaginativ, mereu îşi schimbă măştile, mereu îşi schimbă înfăţişările”.

În contextul acordului, expirat deja, dintre Blocul ACUM şi PSRM, comentatorul politic a punctat că deseori politicienii moldoveni gândesc pe termen scurt, ceea ce nu ar trebui să se întâmple chiar dacă presiunea momentului, de multe ori, este mult prea mare, şi ar fi necesare soluţii mai relaxate, mai gândite, mai bine asimilate.

„Trebuie să acţionezi imediat, altfel va fi o ocazie pe care o ratezi şi o altă oportunitate s-ar putea să nu mai apară. Asta s-a întâmplat acuma la noi, în urma alegerilor din februarie, când forţele politice s-au împărţit în trei părţi, în trei părţi aproximativ egale se crease o stare de fapt.

Să ne amintim acel moment, se scurgea repede-repede, termenul rezervat formării unei coaliţii. Anticipatele păreau deja o posibilitate reală şi, deodată, s-au întâlnit sub presiunea evenimentelor, şi-au dat mâna nişte adversari ideologici, ireconciliabili, s-ar părea. Dar nu pe mult timp, pentru că odată dispărând adversarul comun, cum aţi amintit mai devreme, n-a mai durat. Era inevitabilă competiţia şi confruntarea dintre ei. Şi nu s-a prea jucat corect”, a declarat Vitalie Ciobanu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Tot aici, Ciobanu a menţionat şi faptul că Blocul ACUM şi Maia Sandu, ar fi trebuit să nu piardă din vedere faptul că Igor Dodon nu era doar un partener de ocazie, dar în spatele lui stă Rusia, regimul Putin.

Mai mult decât atât, comentatorul a specificat că au avut dreptate cei care i-au atras atenţia Maiei Sandu şi colegilor ei să nu piardă din vedere acest pericol, pentru că Dodon mai avea şi experienţa regimului Plahotniuc, Dodon fiind cel care a văzut că regimul Plahotniuc putea să dureze şi fără finanţare externă.

„Plahotniuc era foarte hotărât, şi am văzut, să provoace alegeri anticipate, când a înţeles că a fost tras pe sfoară, trădat de Igor Dodon – şi ne amintim celebrul episod cu aruncatul curcanilor peste poarta Preşedenţiei, un gest mafiot clasic, tipic. Era foarte hotărât Plahotniuc să meargă până la capăt, pentru că se convinsese că nu se poate un pic de democraţie şi un pic de dictatură.

Că, până la urmă, aşa a păţit şi Gorbaciov – şi asta a fost şi iluzia PCUS-ului de atunci, de la sfârşitul anilor 80, când au vrut o uşoară liberalizare pentru a putea scoate din amorţire economia sovietică, dar pentru asta trebuia să laşi şi puţină liberă-iniţiativă oamenilor. Şi atunci butoiul a explodat, pentru că nu se poate câte puţin, nu?”, a conchis Vitalie Ciobanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe