Virusul Wuhan merge în tribunale. China, dată în judecată în SUA. PCC dă SUA în judecată susţinând că virusul e "american"

Justiţie
Justiţie (facebook.com)

Guvernul chinez şi autorităţile locale ale provinciei Hubei au fost trimise în judecată în Tribunalul Districtual al statului Florida, din SUA, pentru daune cauzate cetăţenilor americani care nu au fost găsiţi pozitivi la testarea pentru virus Wuhan, dar care susţin că au suferit pierderi economice din cauza pandemiei. Procesul din Florida a numit în calitate de pârâţi Republica Populară Chineză (RPC), Comisia Naţională de Sănătate a RPC, Ministerul Managementului de Urgenţă al RPC, Ministerul Afacerilor Civile al RPC, Guvernul provinciei Hubei şi Guvernul Oraşului Wuhan.

Potrivit publicaţiei Bitter Winter, specialiştii chinezi Zheng Sophia Tang (actualmente la Universitatea Newcastle) şi Zhengxin Huo au apărat China susţinând că instanţele americane nu au competenţa împotriva unui stat suveran străin, cum ar fi China, deşi legislaţia americană le permite să facă acest lucru în anumite circumstanţe.

De fapt, Legea privind imunităţile străine (FSIA) din 1976 prevede că statele pot fi trimise în judecată "pentru vătămare corporală sau moarte, sau daune sau pierderi de bunuri, care au avut loc în Statele Unite" cauzate de acte sau încălcări ale drepturilor, comise de un stat străin sau oficial sau angajat al acelui stat străin, în timp ce acţionează în sfera de activitate a biroului sau a angajatorului său.

O primă reacţie a regimului comunist a fost iniţierea unui proces împotriva Guvernului american, pe baza teoriei promovate oficial de Guvernul chinez potrivit căreia virusul Wuhan îşi are originea în Statele Unite şi a ajuns în China prin intermediul soldaţilor americani care au participat la Jocurile militare de la Wuhan din octombrie 2019.

În teorie, instanţele locale din China ar trebui să solicite îndrumarea Curţii Supreme a Poporului, care ar trebui să oprească dosarul, deoarece (spre deosebire de legea americană), legile chineze susţin că statele suverane străine beneficiază de imunitate în faţa urmăririi penale.

Dar este evident că aceste cazuri sunt doar represalii şi propagandă politică. Nimeni nu poate crede serios că SUA au exportat virusul în China, iar maşina de propagandă a Partidului pare să fi trecut deja la teoria la fel de absurdă conform căreia virusul îşi are originea în Italia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii