Virusul Wuhan în Moldova: Din 46 teste procesate, doar un caz confirmat oficial. Numărul total ajunge la 30

Puncte de control ale epidemiei de virus Wuhan
Puncte de control ale epidemiei de virus Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)

În contextul situaţiei epidemiologice din Republica Moldova, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunţat marţi 17 martie că au fost procesate 46 de teste în laboratorul Agenţiei Naţionale Sănătate Publică (ANSP), dintre care doar un singur caz de infectare cu virusul Wuhan a fost confirmat oficial, fiind vorba despre un caz de import din Italia. Totodată, aceasta a specificat că la momentul actual, în Moldova sunt 30 de cazuri confirmate oficial cu coronavirus.

Prezent la şedinţa Comisiei Situaţiilor Excepţionale, preşedintele Igor Dodon, a cărui prezenţă a fost criticată dur de cei mai muţi experţi din Moldova, a menţionat că „suntem în situaţie de urgenţă, de aceea rugămintea către toţi, să respectăm recomandările care deja au fost înaintate. De dorit să stăm acasă marea majoritate a persoanelor care nu sunt implicate în activităţi de strictă necesitate”.

„Prezidente, ţi-ai luat 2 luni să faci ce vrei?! Şi ce vrei să faci din/cu Republica Moldova? Că ce faci nu are legătură cu combaterea coronavirusului. Reuşeşti să faci şi alegeri prezidenţiale anticipate până la 25 mai?”, s-a întrebat retoric expertul Transparency Internaţional Moldova Veaceslav Negruţa, într-un mesaj pe contul său de Facebook, în contextul declarării astăzi a stării de urgenţă de către Parlament, la solicitarea Guvernului Chicu.

Infecţiile cu virus Wuhan şi decesele din Franţa şi Spania au crescut într-un ritm alarmant tinzând să prindă din urmă statisticile Italiei, epicentrul focarului din Europa, unde spitalele din regiunile nordice cele mai afectate sunt ocupate aproape la limita maximă.

Peste 1.000 de oameni din Italia au murit până acum din cauza virusului, iar numărul creşte în fiecare zi. Peste 15.000 de persoane sunt infectate. Lombardia este regiunea cea mai afectată a Italiei. Cu toate acestea, situaţia este gravă şi în Piemont, o regiune învecinată.