Virusul Wuhan. Donald Trump spune că a discutat despre Institutul de Virusologie din Wuhan cu Xi Jinping

Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)

  • Trump a declarat că SUA „face o investigaţie amănunţită” în privinţa originii virusului şi a refuzat să dea detalii despre conversaţia sa cu Xi Jinping.
  • Comentariile au apărut după publicarea unui raport al Washington Post, potrivit căruia diplomaţii americani au stârnit alarma cu privire la laboratorul Wuhan în 2018.

Preşedintele american Donald Trump a declarat, miercuri, că a discutat despre o presupusă legătură între un laborator de virusologie din Wuhan şi focarul de coronavirus care a declanşat pandemia de Covid-19 cu liderul chinez Xi Jinping, în cadrul unei convorbiri telefonice.

Răspunzând la o întrebare prezentată într-o conferinţă de presă legată de virusul Wuhan, ce a avut loc la Casa Albă, despre „protocoalele de securitate care au fost raportate la Departamentul de Stat de către Ambasada [SUA] la Beijing”, Trump a spus că nu doreşte să discute despre ce a vorbit cu Xi Jingping cu privire la laboratorul din Wuhan.

„Vă voi spune mai mult pe măsură ce investigăm şi vom vedea. Când spui surse multiple, ei bine, există un caz în care putem folosi cuvântul surse, dar facem o examinare foarte detaliată a acestei situaţii groaznice care a avut loc”, a adăugat Trump.

Focarul virusului Wuhan care cauzează boala respiratorie Covid-19, acum o pandemie care a ucis mai mult de 130.000 de oameni în întreaga lume (incluzând statisticile chineze, considerate false), a fost raportat pentru prima dată în Wuhan.

Deşi varianta regimului comunist chinez este că boala ar fi cauzată de virusul de liliac în momentul în care a sărit peste bariera speciilor şi a infectat oamenii într-o piaţă de animale vii din Wuhan, datele legate de focarul iniţial şi un studiu al publicaţiei The Lancet arată că focarul nu avea nimic de a face cu piaţa de animale vii Huanan, din Wuhan.

Potrivit unui raport al Washington Post publicat marţi, oficialii americani care au vizitat Institutul de Virusologie Wuhan (WIV) au trimis cablograme diplomatice în ianuarie 2018 înapoi în Washington, avertizând despre deficienţele de securitate şi management la laboratorul de virologie din Wuhan arătând, de asemenea, că activitatea laboratorului generează un risc pandemic.

Ambasada SUA de la Beijing a trimis diplomaţi americani cu studii de specialitate în laboratorul Wuhan, se arată în raport.

„Am avut o mulţime de [oameni din] informaţii care au examinat foarte atent situaţia”, a declarat şefului de stat major al Pentagonului, Mark Milley, reporterilor de la Washington, după ce ziarul a publicat raportul. „În acest moment nu este concludent, deşi majoritatea probelor par să arate că este natural. Dar nu ştim sigur”.

Un studiu publicat, în februarie, de o echipă de oameni de ştiinţă chinezi, a descoperit că noul coronavirus nu îşi are originea în piaţa Wuhan, ci în altă parte.

Analiza cercetătorilor de la Grădina Botanică Tropicală Xishuangbanna, din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe şi a Institutului Chinez de Cercetări Cerebrale, a sugerat că acest coronavirus a fost introdus din afara pieţei.

Donald Trump nu a dezvăluit când anume a purtat convorbirea telefonică cu liderul chinez Xi Jinping despre originea virusului Wuhan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe