Virusul CryptoLocker infectează calculatoare în întreaga lume şi cere bani pentru deblocare

(photos.com)

O firmă de securitate a informat că aproximativ 250.000 de calculatoare cu sistemul de operare Windows au fost infectate cu un virus care cere recompense.

Cca. 250.000 de calculatoare cu Windows din întreaga lume au fost infectate cu virusul CryptoLocker. El criptează datele utilizatorilor şi le cere o recompensă pentru a le decoda. Utilizatorilor li se prezintă o numărătoare inversă, pe parcursul căreia pot plăti recompensa cerută, scrie BBC online.

În cazul României, utilizatorilor li se cere o sumă de 200 de lei pentru a le fi deblocate PC-urile.

Compania de securitate Dell SecureWorks a făcut cunoscută o listă cu site-urile care găzduiesc periculosul virus, însă avertizează că sunt contaminate în fiecare zi noi site-uri.

Potrivit unui raport Dell SecureWorks realizat de Keith Jarvis, creatorii notoriului virus CryptoLocker ar fi strâns în jur de 30 milioane dolari în doar 100 de zile, scrie PC World.

Se estimarea că cel puţin 0,4% din victimele virusului CryptoLocker au sfârşit prin a plăti răscumpărarea, deşi raportul admite că "aceste cifre reprezintă o estimare conservatoare a numărului de răscumpărări colectate de gaşca CryptoLocker".

CryptoLocker a apărut pentru prima dată la începutul lunii septembrie. La fel ca cele mai multe grupuri care cer răscumpărări, încearcă să determine oamenii să trimită bani prin oprirea accesului la datele lor. Dar, spre deosebire de programele precedente de acest gen, care păcăleau oamenii să plătească banii ascunzând documentele şi fişiere de date ale acestora în locuri în care ar fi putut fi găsite de orice tehnic competent, CryptoLocker criptează fişiere. Şi o face într-un mod într-adevăr eficient. Raportul Jarvis afirmă că "CryptoLocker foloseşte o criptografiere certificată oferită de CryptoAPI Microsoft".

Cu alte cuvinte, în cazul în care CryptoLocker vă infectează computerul şi nu aveţi backup, alegerea dvs este dacă între a plăti răscumpărarea de 300 de dolari (în SUA) şi a-ţi lua la revedere de la documente, foi de calcul şi fotografii. În mod surprinzător, dacă plăteşti răscumpărarea vei primi înapoi fişierele.

Respectarea promisiunilor sugerează că oricine este în spatele CryptoLocker tratează totul ca o adevarată afacere.