Virginia Law: frakiştii ţin cu dinţii de secretul privind substanţele injectate în pământ

Susţinătorii fracking-ului încearcă din răsputeri să ascundă de ochii publicului substanţele chimice folosite în activităţile lor, precum şi degradarea ce poate afecta mediul înconjurător.
Sonda Chevron de explorare a gazelor de şist de la Pungeşti, 7 iulie 2014
Sonda Chevron de explorare a gazelor de şist de la Pungeşti, 7 iulie 2014 (MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Un proiect de lege care adaugă un amendament la Virginia Freedom of Information Act, supus votului luni în Camera statului, va ţine departe de ochii publicului descrierile ingredientelor chimice folosite în fracturarea hidraulică desfăşurată în statul Virginia.

Dacă HB 1678 şi HB 1679 sunt adoptate, companiile implicate în fracturare hidraulică (fracking) în statul american Virginia vor putea să protejeze denumirea ingredientelor chimice şi cantităţile substanţelor chimice folosite în “activităţi care afectează solul”. Departamentul pentru Mine, Minerale şi Energie din statul Virginia va decide dacă astfel de informaţii ar putea fi considerate “secrete comerciale” ce merită să fie protejate de anchetele FOIA, care deseori provin de la reporteri şi activişti.

O membră a Southern Environmental Law Center a declarat pentru Internaţional Business Times că proiectul de lege nu numai că expune pericolelor locuitorii statului Virginia, împiedicându-i pe aceştia să afle dacă sursele lor de apă ar putea fi contaminate din cauza fracking-ului din apropiere, dar distruge activităţile de reglementare - ce au durat ani de zile - depuse de numeroşi activişti şi grupuri, inclusiv SELC.

“În ultimii trei ani, în statul Virginia au fost elaborate reglementări care cer companiilor care forează să furnizeze aceste informaţii”, conform angajatei SELC, adăugând că cerinţa a intrat în vigoare în 28 decembrie 2016. “HB 1678 urmăreşte cu adevărat să modifice noile reglementări... Acesta nu este un lucru asupra căruia acţionarii au căzut de acord în timpul anilor de discuţii”.

Virginia Coalition for Open Government şi-a exprimat nemulţumirea faţă de propunere activiştilor, avertizând că va bloca cetăţenii şi echipele de intervenţie care sosesc la scurgerile de chimicale şi petrol să afle ce fel de substanţe potenţial periculoase ar putea fi prezente în pânza freactică a statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură