Viorica Dăncilă: Nu vom mai adopta nicio OUG pe justiţie. Am înţeles votul din 26 mai

Viorica Dancila
Viorica Dancila (Epoch Times România)

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi, la începutul şedinţei de guvern, că Guvernul pe care îl conduce nu va mai adopta nicio Ordonanţă de Urgenţă legată de funcţionarea justiţiei.

"Am observat că în spaţiul public sunt lansate din nou discuţii despre modul în care ar trebui să acţioneze sau să nu acţioneze Guvernul în privinţa funcţionării sistemului judiciar. Se recomandă Executivului să emită de îndată un act normativ pentru că, după câteva fraze, în acelaşi text, să i se spună să nu dea ordonanţe de urgenţă. Mă uimeşte faptul că cei care susţineau că nu trebuie să mai fie adoptate Ordonanţe de Urgenţă în domeniul justiţiei şi care au introdus acest aspect în referendumul din 26 mai sunt cei care acum îndeamnă Guvernul să ia măsuri în regim de urgenţă. Noi am înţeles votul de la referendum şi, aşa cum am spus de nenumărate ori, vom respecta opinia cetăţenilor referitoare la faptul că Guvernul nu trebuie să mai emită Ordonanţe de Urgenţă în legătură cu funcţionarea sistemului judiciar. Prin urmare, Guvernul României nu va emite nicio ordonanţă de urgenţă legată de funcţionarea justiţiei", a declarat premierul.

Totodată, Viorica Dăncilă a mai precizat că orice modificare legislativă în privinţa funcţionării sistemului judiciar trebuie să treacă printr-o dezbatere transparentă, printr-o consultare amplă a organizaţiilor profesionale din sistemul judiciar, prin implicarea Consiliului Superior al Magistraturii şi consultarea organismelor internaţionale în domeniu.

"În ceea ce priveşte recomandările organismelor internaţionale privind funcţionarea sistemului judiciar din România, Ministerul Justiţiei va urma întocmai procedurile existente", a adăugat premierul.

Declaraţia Vioricăi Dăncilă vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că mesajul Comisiei de la Veneţia este „cât se poate de clar”: „Guvernanţii au datoria să repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea în aplicare de îndată şi în integralitate a recomandărilor organismelor europene din domeniu”.

În plus, şeful statului eticheta drept „inadmisibilă” conduita guvernanţilor care “nu au implementat până acum recomandările Comisiei de la Veneţia cuprinse în Opinia finală din luna octombrie 2018 privind cele trei legi ale justiţiei, aspect subliniat şi în opinia din 21 iunie 2019”.