Violenţele de la moscheea al-Aqsa din Ierusalim continuă. Doi palestinieni arestaţi

Femei din Palestina protestează împotriva forţelor israeliene care au efectuat raiduri în moscheea al Aqsa, din Ierusalim, 16 septembrie
Femei din Palestina protestează împotriva forţelor israeliene care au efectuat raiduri în moscheea al Aqsa, din Ierusalim, 16 septembrie (AHMAD GHARABLI/AFP/Getty Images)

Israelul a anunţat că ofiţerii de poliţie au pătruns marţi dimineaţa în complexul moscheei al-Aqsa din Ierusalim pentru a dispersa un grup de manifestanţi care s-au baricadat înăuntru în noaptea zilei de luni spre marţi, conform Deutsche Welle.

Conform rapoartelor media, în timpul ciocnirilor violente din complex, forţele de ordine israeliene au folosit grenade de tip “flashbang” şi gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care au aruncat asupra lor cu pietre, artificii, cărămizi şi bombe incendiare.

Complexul, situat în oraşul vechi din Ierusalim, este sacru atât pentru evrei cât şi pentru musulmani. El cel de-al treilea loc ca importanţă în Islam, numit Nobilul Sanctuar. Evreii îl denumesc Muntele Templului.

Non-musulmanilor le este interzis să se roage acolo şi li se permite să viziteze locul doar în anumite ore.

Complexul a fost scena mai multor ciocniri violente, în condiţiile în care palestinienii se tem că Israelul ar putea încerca să modifice regulile în mijlocul unei campanii desfăşurate de evreii de extremă dreaptă pentru a obţine mai mult acces în zonă.

Cele mai recente tulburări au izbucnit duminică dimineaţa, cu câteva ore înainte de începerea Anului Nou Evreiesc, Rosh Hashana.

Luba Samri, purtătoare de cuvânt a poliţiei israeliene, a declarat că doi palestinieni au fost arestaţi şi cinci ofiţeri de poliţie au fost răniţi în timpul ciocnirilor de marţi. Organizaţia Palestinian Red Crescent a declarat că 26 de oameni au fost răniţi.

Azzam Khatib, directorul autorităţii iordaniene care supraveghează complexul, a declarat că poliţiştii au năvălit în moscheea al-Aqsa şi au provocat unele pagube complexului. Poliţia israeliană a negat acuzaţiile şi a susţinut că doar a înlăturat o baricadă care bloca intrarea în complex.

ONU, SUA şi Uniunea Europeană au făcut apel la calm.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a vizitat miercuri moscheea al-Aqsa, a declarat miercuri că Israelul plănuieşte să extindă mandatul forţelor sale după ciocnirile care au avut loc între poliţişti şi manifestanţii palestinieni în acel complex şi în apropierea sa.

Confruntările dintre cele două tabere au continuat şi miercuri la moscheea din Ierusalim, raportându-se atacuri din partea coloniştilor evrei şi a forţelor de ordine israeliene asupra credincioşilor musulmani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.