Violenţe în Ferguson. Poliţistul care a tras mortal într-un tânăr de culoare scapă



Poliţiştii trec pe lângă o maşină incendiată pe o stradă din oraşul Ferguson, districtul St. Louis, 24 noiembrie 2014.
Poliţiştii trec pe lângă o maşină incendiată pe o stradă din oraşul Ferguson, districtul St. Louis, 24 noiembrie 2014. (Captură Foto)

Decizia unui mare juriu de a nu începe urmărirea penală împotriva poliţistului Darren Wilson, care a împuşcat mortal un tânăr de culoare în luna august a acestui an în oraşul Ferguson, din statul Missouri, a declanşat un val de proteste – unele violente, altele mai paşnice – în întreaga ţară.

Şeful poliţiei din Ferguson, Jon Belmar, a declarat că peste 10 clădiri au fost incendiate şi cel puţin 150 de focuri de armă au fost trase. Poliţia a făcut de asemenea cel puţin 29 de arestări, dar acest număr va creşte cel mai probabil.

Manifestanţii au incendiat maşini, din care una aparţinând poliţiei.

Poliţia din Ferguson, care a format un zid de scuturi, a folosit gaze lacrimogene, fumigene şi camioane pentru a forţa valurile de manifestanţi violenţi să plece de pe străzi şi din faţa clădirii secţiei de poliţie.

Sutele de manifestanţi au aruncat cu sticle şi conserve înspre zidul de scuturi, au huiduit şi strigat, printre altele, "Criminalilor". Poliţia a declarat că s-a aruncat asupra lor şi cu un cocktail Molotov.

Pentru a face faţă unor posibile tulburări în masă, zeci de maşini de poliţie şi ale armatei au fost aduse în apropierea străzilor unde au avut loc primele revolte violente declanşate imediat după împuşcarea tânărului de culoare în 9 august.

O mulţime mai restrânsă şi mai calmă de aproximativ 40 de manifestanţi s-au adunat în faţa tribunalului unde marele juriu a luat decizia. În acea mulţime, o femeie afişa o pancartă pe scria “Viaţa negrilor contează”.

Mulţi manifestanţi au rămas uimiţi de decizia juriului.

O mână de voluntari ai organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty Internaţional a încercat să menţină pacea, iar familia tânărului ucis a făcut de asemenea apel pentru un răspuns nonviolent la decizia marelui juriu.

Manifestaţii — în mare parte pregătite în avans, în aşteptarea deciziei marelui juriu — au avut de asemenea loc la New York, Boston, Los Angeles, Philadelphia, Denver, Seattle, Oakland (California), unde protestatari au blocat o şosea, Chicago şi chiar Salt Lake City.

Preşedintele american Barack Obama a făcut apel la calm şi a îndemnat manifestanţii să nu facă lucruri pe care le-ar putea regreta mai târziu.

“Suntem o naţiune bazată pe statul de drept. Fac apel şi forţelor de ordine să dea dovadă de reţinere. Trebuie să recunoaştem că situaţia din Ferguson ne trimite înapoi la cele mai importante provocări cu care ţara noastră încă se confruntă”, a declarat Obama, făcând o referire la problema discriminării rasiale încă prezentă în Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe