Violenţa politică din China s-a extins asupra fiului unui oficial anti-corupţie

Fiul fostului şef al biroului anti-coruptie al PCC a fost asasinat în ianuarie 2007, conform raportului publicat de wikileaks pe 01.09.2011. Raportul pregătit de consulul general al Statelor Unite în Shanghai, Kenneth Jarrett, nu a fost larg mediatizat la acel moment.

Conform surselor wikileaks, fiul fostului şef al Comisiei Centrale pentru Disciplină, Wu Zuhua, a fost asasinat pe când se afla “într-o călătorie de afaceri în oraşul Qingdao, provincia Shandong, pentru a semna un contract al unei companii deţinute de stat pentru care lucra el” . Wu Zuhua era şeful unei companii imobiliare, Tianyi, conform agenţiei de presă Boxun. Dovezile că compania Tianyi a fost vânduta au apărut la 11 luni după moartea lui Zuhua, fiind găsite pe e696.com, un website financiar certificat de Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei din China.

Sursa a indicat de asemenea, că fiul liderului Hu Jintao a făcut un aranjament special privind securitatea, după tentativa de asasinat din 2006. Informaţia a fost furnizată de Gu Su, profesor de filozofie şi drept la Universitatea Nanjing, iar mai târziu Gu a explicat că are o rudă care lucrează la Biroul de Securitate Publică din Beijing.

Gu a fost de asemenea sursa care a furnizat informaţii privind ştirea morţi lui Wu Zuhua.

Comisia Centrală pentru Inspecţie Disciplinară trebuie să depisteze oficialii corupţi din Partidul Comunist, dar acesta este un subiect foarte sensibil pentru unii, fiind un teren minat ce poate fi mortal. Moartea fiului lui Wu a fost un avertisment primit din partea inamicilor săi politici, care au fost înfuriaţi de “investigaţia făcută de el despre secretarul partidului din Shanghai, Chen Liangyu, referitoare la activităţile corupte ale unor lideri de nivel înalt din Beijing”, a declarat sursa Gu Su.

Chen Liangyu a fost condamnat la 18 ani în 2009, dar un an mai târziu s-a pensionat într-un oraş de coastă, Hangzhou.

Conform consulului general, Wu a fost devastat de moartea fiului său, Wu Zuhua, el fiind văzut ca viitorul reprezentant în politică al familiei. În 2009 celălalt fiu al lui Wu a fost promovat ca secretar de guvernator în provincia Hebei. De atunci, el a luat numele Jaing Bo, conform raportului presei chineze.

E-mail-ul se referea la alte incidente politice în Shandong şi a menţionat câţiva lideri de nivel înalt ai partidului comunist, incluzându-l şi pe Li Changchun, şeful propagandei, el având relaţii strânse cu grupuri de crimă organizată.