Vine nota de plată? Şefii Jandarmilor, la Parchet pentru a fi puşi sub acuzare / Protestatarii le-au strigat cuvinte grele

La o lună şi câteva zile de la "Jandarmeriadă", în pofida piedicilor şi a faptului că MAI a secretizat dovezi, dosarul are o evoluţie: şefii Jandarmeriei au calitate de suspecţi, iar acuzaţiile sunt cât se poate de serioase - abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu şi la purtare abuzivă.
Ionuţ Sindile la Parchetul General
Ionuţ Sindile la Parchetul General (Epoch Times România)

UPDATE. Şeful Jandarmeriei, Ionuţ Sindile, adjunctul său, Sebastian Cucoş, şi maiorul Laurenţiu Cazan s-au prezentat la Parchetul General, unde au fost înştiinţaţi oficial că au fost puşi sub acuzare în dosarul "10 august".

Protestatarii i-au întâmpinat pe şefii Jandarmeriei la sediul instituţiei şi le-au strigat cuvinte grele, acuzând-i de crime împotriva poporului român.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

* * *

Şefii Jandarmeriei, în frunte cu Ionuţ Sindile şi Sebastian Cucoş, ar putea fi puşi sub învinuire, vineri, pentru modul în care s-a intervenit împotriva protestatarilor din Piaţa Victoriei, pe 10 august, relatează Realitatea TV, citând surse judiciare. Potrivit unui document prezentat în premieră de Rareş Bogdan, şefii jandarmilor au calitate de suspecţi.

Pe lângă cei doi, ar putea fi învinuit şi Laurenţiu Cazan, cel care a comandat efectiv trupele aflate în Piaţă, precum şi secretarul de stat din Ministerul de Interne, Dan Chirică. În faţa procurorilor ar urma să ajungă şi colonelul Cătălin Paraschiv, supranumit "Fantoma în Alb", tot ca suspect. Învinuirile ce li se aduc şefilor jandarmilor sunt - abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu şi la purtare abuzivă.

(Realitatea)

Informaţia că Sindile, Cucoş, Cazan şi Paraschiv vor fi chemaţi astăzi la Parchetul General pentru a li se aduce la cunoştinţă calitatea de suspecţi este confirmată şi de G4Media, care citează surse judiciare.

Reamintim că la momentul Jandarmeriadei, cum a ajuns să fie cunoscută reprimarea protestului din 10 august, şef al Jandarmeriei era Sebastian Cucoş, iar Sindile era adjunctul său. După uriaşul scandal ce a urmat, Sindile i-a luat locul lui Cucoş, Cucoş rămânând adjunct. Practic, s-a făcut o rocadă. Cât despre Laurenţiu Cazan, acesta a fost promovat şef al Jandarmeriei Bucureşti.

Cât despre Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, acesta a fost filmat şi fotografiat pe 10 august îm timp ce agresa personal protestatari paşnici şi chiar jurnalişti.

Mai amintim că jandarmii au intervenit în forţă pe 10 august împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

Represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar au tot curs. Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Iar în timp ce oamenii agresaţi făceau cozi la IML şi la Parchet, oficialii responsabili de "gestionarea" situaţiei în ziua/seara de 10 august s-au tot contrazis în declaraţii. Astfel, în timp ce prefectul Capitalei susţine că a semnat ordinul de intervenţie în forţă după miezul nopţii, după ce jandarmii alungaseră deja oamenii cu gaze, bastoane şi tun cu apă, reprezentanţii Jandarmeriei şi Carmen Dan au susţinut că ordinul a fost semnat în jurul orei 20.00, pentru ca jandarmii să evacueze spaţiul din faţa sediului Guvernului, în jurul orei 23.00.

Un alt aspect controversat legat de intervenţia jandarmilor este legat de faptul că unii dintre ei aveau numerele de pe căşti acoperite cu bandă neagră, ceea a născut suspiciunea că s-a încercat efectiv împiedicarea identificării celor ce comit violente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne