Vine nota de plată pentru jandarmi: Ploaie de plângeri la Parchet. Procurorii militari au început urmărirea penală

Sufocaţi cu gaze lacrimogene, cu cartuşe cu piper, răniţi de grenade sau de bastoane, protestatarii care au avut parte de interacţiuni contondente cu jandarmeria încep să depună plângeri.
Jandarmi in actiune
Jandarmi in actiune (Epoch Times Romania)

UPDATE. Alte 14 plângeri penale împotriva jandarmilor s-au adăugat celor 19 deja depuse în cursul zilei de duminică şi e foarte probabil ca numărul să crească.

* * *

Parchetul militar teritorial Bucureşti a primit până acum 19 plângeri penale împotriva jandarmilor care au intervenit brutal la mitingul Diasporei, relatează G4Media, care citează surse oficiale din cadrul instituţiei. Plângerile au fost redirecţionate de la secţia 1 de Poliţie sau trimise direct prin email.

Aceleaşi surse au precizat că orice persoană care se consideră lezată de intervenţia jandarmilor poate formula plângere penală la sediul PMTB din strada George Georgescu 2 sau la orice secţie de poliţie, organ judiciar sau pe email.

În prezent, ca urmare a autosesizării Parchetului militar, s-a constituit un dosar penal în care este începută urmărirea penală in rem pentru infracţiunile de purtare abuzivă şi abuz în serviciu, adică pentru fapte şi urmează identificarea făptuitorilor.

Primii paşi ai anchetei au constat în verificarea imaginilor din mediul online, după care procurorii militari au solicitat imagini de la televiziuni cu intervenţia jandarmilor împotriva manifestanţilor paşnici. De asemenea, procurorii militari au solicitat imagini de la toate instituţiile “publice şi nepublice” care au avut competenţe în zona Pieţei Victoriei în seara mitingului, adică inclusiv serviciilor secrete.

Articolul integral poate fi citit aici.

La rândul său, Hotnews.ro informează că mai mulţi dintre manifestanţii răniţi în urma intervenţiei în forţă a Jandarmeriei la protestul de vineri seara din Piaţa Victoriei au mers la Institutul de Medicină Legală pentru a obţine certificatele medico-legale care urmează să dovedească acţiunea brutală a forţelor de ordine.