Vine nota de plată: Adamescu Jr. a pierdut procesul la Curtea Supremă a Marii Britanii. Poate fi extrădat în România

Alexander Adamescu
Alexander Adamescu (romania-insider.com)

Alexander Adamescu, fiul fostului om de afaceri Dan Adamescu, a pierdut recursul privind extrădarea din Marea Britanie în România, unde este acuzat de mituirea unor judecători, relatează universul.net.

Astfel, potrivit platformei Law360, Curtea Supremă a Regatului Unit a respins apelul lui Alexander Adamescu, care susţine că este victima unei persecuţii politice şi că extrădarea ar reprezenta o încălcare a drepturilor omului în legislaţia europeană.

Bogdan Alexander Adamescu fusese arestat şi închis pe 26 martie 2018, în baza unei sentinţe a judecătorului John Zane, de la Westminster Magistrates Court, ce decidea extrădarea sa în România şi reţinea în sarcina lui Adamescu şi bănuieli temeinice de obstrucţionare a justiţiei prin folosirea de documente falsificate.

Însă, un an mai târziu, pe 6 martie 2019, judecătoarea Philippa Whipple, de la Înalta Curte de Justiţie din Marea Britanie, a decis înlocuirea măsurii de arestare preventivă a lui Alexander Adamescu şi deţinere a acestuia în închisoarea Wandsworth cu alte măsuri judiciare (bail conditions) şi plata unei cauţiuni de 435.000 lire sterline.

Bogdan Alexander Adamescu este în prezent singurul director al firmei olandeze Nova Group Investments BV şi moştenitorul unei părţi din averea lui Dan Adamescu, estimată la 800 milioane EURO. Pe numele său există un Mandat European de Arestare, emis în data de 6 iunie 2016, emis în baza acuzaţiilor că în anul 2013 ar fi mituit doi judecători de la Secţia 7 Civilă a Tribunalului Bucureşti.

Alexander Adamescu a atacat cu apel decizia de la Westminster Magistrates Court, în încercarea de a bloca, în continuare, extrădarea sa în România. Avocaţii săi au încercat să demonstreze că prima instanţă ar fi ignorat, în mod eronat, recomandarea Tribunalului ICSID de la Washington, prin care se solicită suspendarea procedurii de extrădare până la luarea deciziei finale în procesul dintre Nova Group şi România. Acest proces de arbitraj, început în iulie 2016, are ca obiect compania ASTRA Asigurări, intrată în faliment în anul 2015.

După ce a ascultat argumentele avocaţilor, judecătoarea Philippa Whipple a concluzionat că prima instanţă nu a greşit când a refuzat să suspende extrădarea. Decizia sa se bazează pe faptul că recomandarea tribunalului — cuprinsă în Ordinul Procedural nr. 7 din 29 martie 2017 — "nu a putut opri procesul de extrădare desfăşurat în conformitate cu legislaţia [Uniunii Europene]", în special pentru că Alexander Adamescu nu este parte în procesul de arbitraj, ci doar un martor citat de Nova Group.

Cu toate acestea, judecătoarea Whipple a decis să amâne luarea unei hotărâri a instanţei referitoare la faptul că extrădarea este sau nu posibilă, în baza legislaţiei europene în domeniul drepturilor omului, până când se vor da sentinţele şi în alte două cazuri în care au fost ridicate obiecţii cu privire la caracterul inadecvat al condiţiilor de detenţie din România şi credibilitatea asigurărilor date de autorităţile române în acele cazuri.

Judecătoarea britanică a amânat, de asemenea, luarea unei hotărâri a instanţei privind eventuala motivare politică a cererii de extrădare a lui Adamescu, precum şi referitoare la alte circumstanţe din România ce ar putea demonstra faptul că Adamescu nu ar trebui extrădat.

La acea dată, s-a speculat că judecătoarea îşi amânase decizia pentru că un eventual Brexit fără acord ar fi anulat obligaţia Marii Britanii de a pune în executare Mandatele Europene de Arestare şi i-ar crea obligaţia de a decide o eventuală extrădare exclusiv în conformitate cu legislaţia şi jurisprudenţa britanică.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a lămurit acest aspect în februarie 2020, declarând că Brexitul nu afectează procedurile de extrădare şi că rămân în vigoare celelalte prevederi ale tratatelor de cooperare judiciară.

Până la această nouă înfăţişare la proces, Alexander Adamescu se întorsese la partenera sa de viaţă, Adriana Constantinescu, şi la cei trei copii pe care îi au împreună, rămânând în arest la domiciliu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne