Vine criza! De data asta, din China. "Brokerul fugar" dezvăluie putreziciunea sistemului financiar global

Cristian Sima
Cristian Sima (evz.ro)

O nouă criză mondială poate fi declanşată în orice moment, consideră brokerul fugar Cristian Sima, care a explicat, la Realitatea TV, o serie de speculaţii care sunt făcute de companii chineze pe bursa americană, relatează newmoney.ro.

"Ceea ce se întâmplă cu anumite companii chineze care sunt listate pe Wall Street şi ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani este îngrijorător. Mai ales că într-un clasament al băncilor din lume primele patru bănci nu mai sunt britanice sau americane, ci chinezeşti şi toate cele patru au împreună datorii ce însumează 13.000 de miliarde de dolari", îşi începe teoria Cristian Sima, punctând că datoriile băncilor chineze valorează cât Produsul Intern Brut "a 60 de Românii".

Analistul financiar face o paralelă cu colapsul înregistrat în 2007 în Islanda, unde primele trei bănci din piaţă deţineau datorii de peste 60 de miliarde de dolari, în condiţiile în care PIB-ul ţării era de doar 13 miliarde de dolari.

Revenind la China, o ţară care deţine al doilea PIB din lume, situaţia este mult mai dificilă, iar mecanismele financiare mult mai complicate. Cristian Sima vorbeşte despre un scenariu ce este izbitor de asemănător cu cel al peliculei "Lupul de pe Wall Street".

Pentru a citi în continuare articolul intraţi aici.