Vin sărbătorile: milioane de lumini, mii de câini vagabonzi

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Aproape trei milioane de beculeţe s-au aprins în această seară în Capitală, prefigurând sărbătorile de Crăciun. Nu mai puţin de 23 de kilometri de beculeţe au fost aprinse vineri seară, de primarul Sorin Oprescu, de la esplanada cu statui din Piaţa Universităţii, la eveniment asistând sute de bucureşteni, inclusiv numeroşi copii.

Înainte de a aprinde luminiţele de sărbători, Oprescu a spus că toată copilăria lui şi-a dorit să vadă Bucureştiul strălucind şi le-a urat "La mulţi ani!" celor care îşi serbează onomastica de Sfântul Nicolae, dar şi tuturor bucureştenilor şi românilor. Care, surpriză, nu i-au scandat numele într-un glas, cu bucurie, dar nici nu l-au huiduit.

Printre sutele de copii care au aplaudat luminiţele astăzi, cu siguranţă nu se numără copilul Ionuţ. Pentru că a fost mâncat de câinii lăsaţi liberi pe stradă de Oprescu. Privind la beculeţe, oamenii au uitat, preţ de câteva ceasuri, că trăiesc într-un oraş în care câinii au omorât un copil. Şi sunt încă pe străzi.

Potrivit municipalităţii, luminiţele de iarnă au fost aprinse pe bulevardele Magheru, Nicolae Bălcescu, I. C. Brătianu şi Unirii, de la Piaţa Unirii până la Palatul Parlamentului şi de la Palatul Parlamentului până la intersecţia cu Mircea Vodă, Lascăr Catargiu şi Regina Elisabeta, dar şi pe Şoseaua Kiseleff şi în Piaţa Victoriei, pe Calea Victoriei, la Arcul de Triumf, în Centrul Istoric, în Piaţa Constituţiei, Piaţa Regelui, Piaţa George Enescu şi Piaţa Universităţii, precum şi pe bulevardul Buzeşti - Berzei, în Piaţa George Enescu, în Centrul Istoric şi în Piaţa Regelui.

Cei 23 de kilometri luminaţi de beculeţe care strălucesc frumos, au fost parcurşi adesea, pe jos, de protestatari anti exploatări Roşia Montană, de doctori şi profesori, cerând salarii mai mari, de manifestanţi anti Chevron. Dar nimeni din Guvernare nu i-a luat în serios.

În timp ce becurile luminează Capitala, în ţară se lasă întunericul peste români.

Undeva, la Pungeşti, jandarmii bat oameni iar guvernanţii care i-au mandatat se prefac că nu se întâmplă nimic. Pregătesc legi noi şi strâmbe pentru a aviza exploatari miniere si exproprieri de terenuri, pentru a pune noi taxe şi un buget cu dedicaţii.

Ţara se transformă într-o "fetiţă cu chibrituri" care, înfrigurată, aprinde tremurând beţişoare de chibrit, doar, doar nu s-o stinge de frig, lângă "vitrine" electorale frumos luminate cu promisiuni electorale marca USL.