Viitorul sună bine? Ce răspunde ministrul Muncii la întrebarea dacă sunt bani de pensii?

Marius-Constantin Budai
Marius-Constantin Budai (Epoch Times România)

Întrebat la Târgu Jiu dacă sunt bani la buget pentru plata pensiilor, ministrul Muncii Marius Budăi a declarat că nu poate răspunde cu da sau nu la această întrebare, ”din respect pentru părinţii şi bunicii noştri”, relatează Ziarul Financiar.

„Nu răspund cu da au nu. Pot spune da simplu, dar eu zic că merită o discuţie foarte serioasă acest subiect. Am explicat şi nu o să obosesc să explic foarte clar, din respect pentru părinţii şi bunicii noştri, cum le spun eu, pentru că au nevoie, din partea autorităţilor să aibă această siguranţă a zilei de mâine, aşa cu pensiile încă mici pe care le avem în România. Suntem în situaţia în care, în 2017, am avut un deficit la fondul de pensii de aproximativ 18 miliarde de lei. Suntem în situaţia în care în 2018, deficitul a scăzut extrem de mult, spre 4,2 miliarde lei. Am spus eu la un moment dat, spre zero. E un salt foarte mare, de la 18 la 4, de aceea mi-am permis această comparaţie. Suntem în situaţia, într-adevăr, în care în primul trimestru al anului 2019 încă avem deficit la pensii, dar iată că excedentul pe trimestrul doi deja este de 218 milioane de lei, deci uşor uşor creşte aici”, a declarat Marius Budăi.

Budăi a mai susţinut că în România 6% din PIB se foloseşte pentru plata pensiilor, şi că acest procent este cu mult sub media înregistrată în Uniunea Europeană.

„Suntem în situaţia în care cu peste 300 de miliarde a crescut Produsul Intern Brut al României, din 2016 până în prezent. În acest an, Produsul Intern al României atinge valoarea de o mie de miliarde, peste o mie de miliarde, 1031 chiar. E premieră pentru România să avem peste o mie de miliarde de euro Produsul Intern Brut al României. Mai mult de atât, suntem în situaţia în care 6% din Produsul Intern Brut se foloseşte pentru plata pensiilor, ori media Uniunii Europene e aproape de 13, deci noi suntem de două ori sub media Uniunii Europene. Toate aceste cifre, coroborate cu estimările de creşteri pe viitor ale Produsului Intern Brut, ne îndreptăţesc să credem, şi mai ales ceea ce s-a întâmplat 2017-2018. Am avut parte de declaraţii iresponsabile, le-am spus eu, din partea colegilor din opoziţie, care spuneau că nu o să mai plătim pensile şi salariile chiar din 2017. Ori acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus ministrul Muncii.

Reamintim că preşedintele Iohannis a promulgat, miercuri, controversata lege a pensiilor. Controversată, deoarece Opoziţia acuză că PSD foloseşte acest act normativ în scop electoral, pe de altă parte din cauza faptului că impactul bugetar este foarte mare şi nu se ştie de unde vor veni banii. Deja după primele 5 luni ale acestui an, România înregistra un deficit bugetar aproape dublu faţă de anul trecut iar din septembrie, odată cu majorările pensiilor deficitul ar putea creşte şi mai mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne