Viena va bloca discuţiile suplimentare pentru aderarea Turciei la UE

Într-o mişcare ce va înfuria cu siguranţă Ankara, ministrul austriac de Externe a declarat că Austria se va opune continuării discuţiilor privind aderarea Turciei la blocul european.
Ministrul austriac de externe Sebastian Kurz.
Ministrul austriac de externe Sebastian Kurz. (Captură Foto)

Viena va bloca discuţiile suplimentare necesare pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană ca urmare a campaniei de încălcare a drepturilor omului desfăşurate de Ankara după puciul eşuat în luna iulie, susţine ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz.

La 24 noiembrie, Parlamentul European a votat pentru suspendarea discuţiilor de aderare cu Turcia ca urmare a campaniei masive de epurare a opoziţiei şi a persoanelor, grupurilor politice şi organizaţiilor media implicate sau suspectate de implicare într-o lovitură de stat eşuată care a avut loc în luna iulie. Relansarea discuţiilor va fi dezbătută la o întâlnire a Consiliului European, care va avea loc la mijlocul acestei luni.

Înaintea respectivei sesiuni, miniştrii de externe din Consiliul pentru Afaceri Generale din cadrul UE se vor întâlni pentru a discuta subiectul reiniţierii discuţiilor de aderare a Turciei.

Kurz a declarat duminică pentru ziarul Spiegel Online că Austria va bloca discuţiile în timpul întâlnirii miniştrilor de externe.

“Parlamentul European a adoptat o rezoluţie curajoasă şi corectă prin care cere ca negocierile de aderare cu Turcia să fie îngheţate. În concluziile miniştrilor de externe trebuie de asemenea să existe o reacţie la situaţia din Turcia şi să propunem ca discuţiile de aderare să fie îngheţate”, a declarat el.

Turcia a încercat să devină membră a Uniunii Europene încă din anii 1960. Discuţiile oficiale de aderare au început în 2005 dar procesul a fost afectat de multiple probleme.

Kurz a notat că Olanda şi Bulgaria au acelaşi punct de vedere în ceea ce priveşte subiectul, adăugând că Turcia nu împărtăşeşte valorile UE, lucru ce poate fi cu uşurinţă observat în măsurile pe care le-a adoptat după puciul eşuat.

Peste 125.000 de persoane au fost arestate sau concediate pentru presupusa susţinere a puciului. În acelaşi timp, spre nemulţumirea Ankarei, ţările occidentale văd campania de suprimare condusă de guvernul turc ca o încercare de a strivi opoziţia ţării. Campania turcă include militari, academicieni, judecători, jurnalişti, ofiţeri de poliţişti şi lideri politici care au legături cu persoane sau grupuri ale opoziţiei.

Discuţiile de aderare sunt parte a unui acord încheiat între Turcia şi UE în luna martie pentru limitarea fluxului de refugiaţi înspre Europa. Potrivit acordului, Turcia a promis că va primi înapoi solicitanţii de azil respinşi şi va patrula graniţele ţării pentru a împiedica imigranţii să treacă marea către continentul european. În schimb, UE a promis ajutor financiar, ridicarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii turci şi avansarea discuţiilor de aderare a Turciei la blocul european.

“Întotdeauna am avertizat să nu devenim dependenţi [de Turcia]. Trebuie să ne protejăm graniţele externe şi să fim capabili să decidem cui i se permite să migreze în Europa şi cui nu i se permite”, a mai susţinut Kurz.