Viena furioasă că Berlinul a spionat aproximativ 2.000 de ţinte austriece

Oficiali austrieci de top au cerut Germaniei să clarifice rapoartele care au susţinut că serviciul federal german de informaţii (Bundesnachrichtendienst sau BND) a spionat ţinte de mare profil din Austria, inclusiv ambasade, organizaţii internaţionale, ministere austriece şi bănci din Viena.
(Captură Foto)

Viena a cerut o explicaţie Berlinului în legătură cu rapoartele potrivit cărora agenţia germană BND a spionat aproape 2000 de ţinte în Austria între 1999 şi 2006. Media din Austria a declarat că ambasadele se numără printre obiectivele vizate.

"Nivelul supravegherii a fost enorm", a declarat cancelarul austriac, Sebastian Kurz, despre acţiunea de spionaj care a implicat aproximativ 2000 de ţinte şi a avut loc între 1999 şi 2006, potrivit Deutsche Welle.

Vorbind cu reporterii la o conferinţă specială de presă convocată la Viena, Kurz a declarat că guvernul său a contactat deja autorităţile germane şi a cerut mai multe informaţii despre cine a fost spionat şi când a fost încheiată acţiunea.

"Vrem să avem certitudinea că [supravegherea] s-a încheiat şi dacă datele ar fi fost salvate, solicitarea noastră este ca aceasta să fie eliminată", a afirmat Kurz.

La începutul acestei săptămâni, ziarul austriac Der Standard şi revista Profil au raportat că BND din Germania a vizat în mare parte reprezentanţii diplomatici din Viena, inclusiv ambasadele SUA, Iranului, Irakului, Pakistanului, Libiei, Afganistanului, Israelului şi Coreei de Nord.

Agenţia deţine, de asemenea, numere de telefon şi alte mijloace de contact ale Organizaţiei ţărilor exportatoare de petrol, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. BND părea, de asemenea, să ţină cont de zeci de companii private, inclusiv producătorii de arme şi alţi exportatori-cheie, dar şi de ministerele austriece, mişcări islamiste şi chiar agenţia de ştiri a ţării APA.

Cele două instituţii media au declarat că informaţiile le-au fost furnizate de o sursă germană.

Cu toate acestea, nu se cunoaşte dacă ultimele dezvăluiri au fost legate de un scandal similar din 2015, când BND a fost acuzată că a ajutat agenţiile americane de informaţii să spioneze mai multe ţări europene, inclusiv Austria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe