Video: Un aisberg de mărimea Manhattan-ului, care s-a desprins de pe coasta Groenlandei, a fost filmat

Viitorul documentar Chasing Ice, care va fi lansat în câteva zile, prezintă desprinderea celui mai mare aisberg ce a fost vreodată filmat.

Fotograful James Balog, care a înregistrat desprinderea gheţii, a descris evenimentul pentru The Guardian ca fiind similar cu "desprinderea Manhattan-ului în faţa ochilor noştri." Partea care s-a desprins din gheţarul Ilulissat din Groenlanda avea 7,4 kilometri cubi.

Potrivit site-ului documentarului, Balog, un fost sceptic privind schimbările climatice, a montat "camere revoluţionare cu filmare lentă pentru a captura schimbarea gheţarilor lumii pe parcursul mai multor ani."

"Filmele lui obsedant de frumoase comprimă ani în câteva secunde şi capturează munţi vechi de gheaţă în mişcare, până când dispar într-un ritm uluitor," continuă acesta. El a călătorit pentru a captura scene din regiunea arctică.

Pentru a filma desprinderea masivă de gheaţă din Groenlanda, Balog a stat acolo şi a montat camere cu filmare lentă, înregistrând tot timpul, potrivit site-ului web.

Un raport recent publicat la sfârşitul lunii noiembrie arată că în ultimele două decenii, rata pierderii de gheaţă din Groenlanda a crescut de cinci ori. Raportul, care a fost comandat de Jet Propulsion Laboratory al NASA, a remarcat şi că Groenlanda pierde aproximativ 263 miliarde de tone de gheaţă pe an.

Raportul a spus că pierderile de gheaţă din Groenlanda şi Antarctica au cauzat o creştere cu 11,1 milimetri a nivelurilor mărilor lumii, de-a lungul ultimelor două decenii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură