VIDEO. Protestatarul Dide, vizită-surpriză la DIICOT. Cum s-a desfăşurat "confruntarea" cu poliţiştii

Protest la DIICOT
Protest la DIICOT (Captura video)

Mai mulţi protestatari Rezist, printre care Cristian Mihai Dide, s-au dus de dimineaţă la sediul DIICOT din Capitală şi au lipit pe geamurile instituţiei afişe prin care îşi manifestă nemulţumirea că dosarul 10 august e încă nesoluţionat la aproape doi ani de la momentul când jandarmii au scăldat în gaze Piaţa Victoriei, spulberând violent mitingul Diasporei.

Pe afişele lipite de protestatari erau mesaje precum "DIICOT, clan mafiot", "Linişte, dormim", "Reminder 10 august".

"Am venit să lăsăm nişte sticky notes. Ne apropiem de 2 ani de zile în care nu s-a întâmplat aproape nimic cu dosarul 10 august, avem 4 suspecţi, pe Şindile, Cazan, Cucoş şi un secretar de stat. Nu avem acces la dosar, DIICOT nu răspunde la niciun fel de solicitare, nu răspunde la solicitările de audienţă... aici e un fel de clan mafiot", a declarat Dide.

Cristian Mihai Dide a mai precizat că protestatarii au făcut trei cereri pentru a consulta dosarul, că au avocaţi cu certificat ORNISS care aveau deci dreptul să acceseze informaţiile dar ca DIICOT nu le-a dat niciun răspuns. În consecinţă, protestatarul transmite că dacă până la finele anului nu se întâmplă nimic cu dosarul, se va adresa CEDO şi va cere urgentarea anchetării, pentru că celor agresaţi de jandarmi li se încalcă dreptul la Justiţie.

Poliţiştii care păzeau sediul au venit rapid să dezlipească afişele, după care i-au legitimat pe cei prezenţi şi au încercat să îi determine să părăsească locul, însă fără succes.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video, postat de Evoluţie în Insituţie.

10 august

În urmă cu aproape doi ani, pe 10 august, jandarmii au intervenit în forţă împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap. Represiunea cetăţenilor începuse încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor, cât şi ale participanţilor la protest.

Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită, iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri.

Epoch Times a înregistrat atunci numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Peste 400 de persoane au fost rănite în urma intervenţiei jandarmilor din 10 august şi în jur de 800 de persoane au depus plângeri la Parchetul Militar.