Victorie uriaşă a Străzii! OUG 13 respinsă în plenul Camerei Deputaţilor

După trei săptămâni de-a lungul cărora sute de mii de români au îndurat ger, viscol, ploaie, cerând respingerea ordonanţei de mutilare a Codului Penal, faimoasa OUG 13 a fost, finalmente respinsă prin vot în Parlament.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Ordonanţa prin care Guvernul a încercat mutilarea Codului Penal în favoarea corupţilor a fost respinsă marţi în plenul Camerei Deputaţilor, după trei săptămâni de-a lungul cărora sute de mii de români au ieşti în stradă, zi de zi, să protesteze contra "legiferării hoţiei." Au votat "pentru" 291 de deputaţi, trei s-au abţinut, iar unul nu a votat. Tot astăzi a fost votată şi OUG 14 de abrogare a OUG 13. Camera Deputaţilor a fost for decizional pe cele două acte normative.

Revenind la OUG 13, potrivit Agerpres, deputatul PNL Ioan Cupşa a propus adoptarea unui amendament care să specifice că "OUG 13/2017 îşi încetează aplicabilitatea la data intrării în vigoare a OUG 14/2017", precizând că respectivul amendament are scopul de a asigura parlamentarii că legea de respingere a OUG 13/2017 nu va fi contestată la Curtea Constituţională.

"Legea de respingere a OUG 13 trebuie să conţină în mod esenţial amendamentul pe care noi l-am formulat. L-am formulat nu pentru că noi ne dorim şi nu este o decizie politică, ci este o decizie de responsabilitate. Curtea Constituţională, în două dintre deciziile pronunţate în cursul anilor, obligă Parlamentul că în legile de respingere a ordonanţelor abrogate să cuprindă ca normă şi situaţia, starea, pe care o vor urma efectele juridice care s-au produs sau nu prin acea ordonanţă de urgenţă. (...) Vă atenţionăm că vulnerabilizăm această lege pe care astăzi o adoptăm în Parlament şi apoi vom deconta toţi politic. (...) PSD şi ALDE, dacă cu adevărat vă doriţi ca efectele OUG 13 să nu se mai producă în viitor, sunteţi datori să votaţi amendamentul pe care noi l-am formulat", a declarat în plen Cupşa.

Amendamentul liberalului a fost respins de plen.

Reamintim că de la adoptarea OUG, acum fix trei săptămâni, într-o zi numită "cea de a doua Marţe Neagră", Guvernul a adoptat noaptea, pe furiş, de acum celebra OUG 13 prin care schimbau practic legislaţia penală în materie de infracţiuni în serviciu, dezincriminându-le mascat.

Revoltaţi, cetăţenii au ieşit în stradă seară de seară, cerând tranşarea situaţiei de o manieră în care OUG 13 să nu producă în veci efecte, căci dacă orodonanţa ar fi intrat în vigoare chiar şi un minut, prevederile ei ar fi putut fi invocate ulterior, în temeiul legii celei mai favorabile, de către corupţi, pentru a scăpa de pedeapsă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne