Victorie a societăţii civile în Parlament. Genocidul spaţiilor verzi, respins

Comisia de Mediu din Parlamentul României
Comisia de Mediu din Parlamentul României (Epoch Times România)

Societatea civilă a obţinut marţi o victorie în Parlament, în lupta pentru păstrarea spaţiilor verzi. Nou înfiinţata Comisie pentru Protecţia Mediului şi Echilibru Ecologic din cadrul Camerei Deputaţilor a respins marţi un amendament puternic contestat de ONG-uri.

Modificarea viza legea spaţiilor verzi (24/2007) astfel încât să se permită construirea pe 85% din suprafaţa spaţiilor verzi retrocedate. La dezbaterea modificărilor legii 24/2007 au luat parte şi reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Mediu - în viziunea cărora o astfel de modificare a legii ar fi echivalat cu "un genocid al spaţiilor verzi"- precum şi reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Ministerului Dezvoltării Regionale.

Prealabil dezbaterilor ce au avut loc astăzi în Parlament, Coaliţia Pentru Mediu a organizat mitinguri de protest şi campanii de informare publică cu privire la riscurile pe care le presupune modificarea legii - anume transformarea a numeroase spaţii verzi retrocedate pe amplasamentul unor parcuri, zone verzi dintre blocuri, sere, pepiniere etc., în malluri, catedrale, blocuri şi parcări de beton, în condiţiile în care România este extrem de poluată iar spaţiile verzi oferite cetăţenilor sunt sub standardul european.

Practic, amendamentul contestat de ONG-uri permitea, cităm, "schimbarea destinaţiei terenurilor proprietate privată, prevăzute ca atare în planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligaţia amenajării ca spaţiu verde a unui teren echivalent ca suprafaţă, indicat de către autoritatea administraţiei publice locale, sau cu obligaţia menţinerii ori amenajării din suprafaţa terenului a unui procent de 15% de spaţiu verde."

Motivaţia introducerii în textul legii spaţiilor verzi a unui astfel de amendament a fost una halucinantă, legiuitorii au afirmat că, "prin obligaţia celor care solicită schimbarea destinaţiei terenurilor la realizarea de spaţii verzi în cuantum de 15% din suprafaţa solicitată spre schimbare, poate creşte rapid şi spectaculos suprafaţa spaţiilor verzi din România".

ONG-urile s-au (auto) sesizat în momentul în care proiectul legislativ urma să fie dezbătut de Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului şi au cerut retragerea lui. Ca urmare a sesizărilor trimise de Coaliţia pentru Mediu, a campaniilor de informare şi protestelor, proiectul a fost transferat la nou înfiinţata Comisie pentru Protecţia Mediului şi Echilibru Ecologic iar "genocidul spaţiilor verzi" a fost respins.

În schimb, deputaţii s-au pus de acord să voteze în favoarea unui articol ce le va impune administraţiilor locale să obţină aviz de la Agenţiile pentru Protecţia Mediului pentru tăierea arborilor sănătoşi, astfel încât poate nu vom mai asista la campanii absurde de tăiere ale copacilor din oraşe, cum s-a întâmplat de exemplu la Iaşi, unde din ordinul primăriei s-au tăiat teii seculari, simbol al oraşului moldav.

La finele dezbaterilor, Dl. Dan Bărbulescu, Director executiv al Asociaţiei Salvaţi Delta, ne-a vorbit despre semnificaţia deciziei luate astăzi de deputaţi:

"Decizia de astăzi (respingerea amendamentului ce ar fi permis construirea pe spaţiile verzi retrocedate n.r.) este un semnal că argumentele organizaţiilor de protecţie a mediului au fost înţelese. Privim evenimentul de astăzi şi că pe un gest de deschidere din partea deputaţilor care ne-au invitat la lucrările comisiilor. E existat şi înainte un dialog vis-a-vis de acest subiect. Sperăm ca pe viitor, dacă vor mai mai apărea astfel de amendamente „buclucaşe” să fim contactaţi. Şi da, este pe de altă parte, o victorie, pentru că în urma reacţiei organizaţiilor din Coaliţia de Mediu deputaţii şi-au dat seama că au de-a face cu un amendament foarte periculos care ar putea să se transforme într-o următoare Roşia Montană, pentru opinia publică în România. Să nu uităm că aproape 1.000 de hectare de spaţiu verde în Bucureşti ar fi putut fi vizate de această lege. Parcuri întregi au fost retrocedate sau aşteaptă să fie retrocedate şi ar fi putut deveni automat zone construibile. Să sperăm că deputaţii nu vor rămâne mai avea astfel de iniţiative. Avem şi oameni care ne sprijină din interiorul puterii şi ne-au şi atenţionat în repetate rânduri cu privire la această lege. Să sperăm că lucrurile se vor calma sau vor rămâne în continuare previzibile. Noi oricum stăm cu ochii pe ei." a declarat dl Bărbulescu pentru Epoch Times.

După ce a trecut de Comisia pentru Protecţia Mediului şi Echilibru Ecologic din cadrul Camerei Deputaţilor, modificarea Legii Spaţiilor Verzi, văduvită de amendamentul incriminat de ONG-uri, urmează să fie dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor. ONG-urile nu se mai aşteaptă însă la "surprize" pe etapa imediat următoare, dar nu exclud posibilitatea ca Puterea să încerce în viitor şi alte modificări, interesele pe piaţa imobiliară fiind foarte mari.