Victorie a cetăţenilor în lupta cu rechini imobiliari şi protectorii lor. Anchetă in rem la un Parchet

După ce au reuşit să obţină în instanţă o remarcabilă decizie de demolare a unor clădiri ridicate ilegal pe spaţiul verde dintre blocuri, cetăţenii din Şoseaua Giurgiului 164, Bucureşti, au repurtat o nouă victorie: oamenii legii care au închis ochii la ilegalităţi vor fi investigaţi.
Blocurile lui Silviu Băltăţeanu din Şoseaua Giurgiului 164. Cel "la roşu" a fost demolat
Blocurile lui Silviu Băltăţeanu din Şoseaua Giurgiului 164. Cel "la roşu" a fost demolat (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus începerea urmării penale in rem faţă de oamenii legii care au refuzat să declanşeze urmărirea penală împotriva unui dezvoltator imobiliar acuzat că i-a terorizat pe cetăţenii din Giurgiului 164 pentru îndrazneala de a se fi opus ridicării ilegale a unei clădiri la doi paşi de geamurile lor. Ancheta in rem va fi declanşată sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu. Hotărârea este definitivă.

Pe lângă urmărirea in rem ce va fi declanşată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, care nu a dispus neînceperea urmării penale, judecătorul a dispus începerea urmăririi şi faţă de dezvoltatorul imobiliar Băltăţeanu Silviu. Acesta, după ce a construit un prim bloc pe spaţiul verde din complexul rezidenţial din Giurgiului 164, l-a finalizat şi a vândut apartamentele, a mai început o construcţie chiar lângă geamurile oamenilor.

Pentru a-i intimida pe cetăţenii nemulţumiţi că rămân fără soare în case şi fără spaţiu verde lângă bloc, Silviu Bălţăteanu a adus în clădirea pe care o avea în construcţie, potrivit relatărilor vecinilor din zonă, o ceată de rromi. Aceştia au făcut grătare, au ars pet-uri de plastic şi au pus manele până la ora patru din noapte, spre exasperarea oamenilor. Rromii au dispărut din zonă nu graţie eforturilor autorităţilor, sesizate şi parasesizate de cetăţeni ci abia după căderea frigului. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

"Noi, după ce am obţinut în instanţă decizie definitivă şi irevocabilă de suspendare a lucrărilor la imobilul din spatele blocului nostru, timp de doi ani am făcut numeroase plângeri la primării şi la poliţie, pentru investigarea fraudelor, fără nicio soluţionare. Şi atunci nu am avut ce face decât să depunem o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5. Cu toate dovezile că noi aveam o hotărâre definitivă de suspendare a lucrărilor, el (Băltăţeau n.r.) le continua şi a încercat să ne intimideze şi să ne ameninţe cu acele găşti de romi, cu căruţe, cu cai. Cu toate acestea, Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 5 a dat neînceperea urmăririi penale pe motiv că investitorul nu a ştiut de o decizie a ISC în care se prevedea că trebuie să suspende lucrările şi să aducă terenul la forma iniţială. Când am primit hotărârea de la Parchet, am considerat că acest NUP s-a dat voit şi cu intervenţii şi am apelat la Judecătoria sectorului 5.

Judecătoria ne-a aprobat cererea şi a dispus reluarea şi urmărirea penală împotriva lui Băltăţeanu Silviu. Totodată s-a început urmărirea in rem asupra procurorului de caz care a dat această soluţie de neîncepere a urmăriri penale cu menţiunea de extindere a cercetătorilor, căci acea construcţie s-a făcut cu înregistrări (cadastrale) fictive de alipiri şi dezmembrări fictive, dovadă că am reuşit să obţinem în primă instanţă demolarea clădirii", a declarat pentru Epoch Times dna. Luminiţa Şandru, preşedinta Asociaţiei de Proprietari care a demarat acest proces.

Recent, vecinii şi Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) au reuşit să obţină în instanţă, la judecata pe fond, hotărâre de demolare a celor două clădiri ridicate de Bălţăteanu. Mai multe informaţii aici

Potrivit doamnei Şandru, această nouă victorie vizând urmărirea penală in rem este remarcabilă, fiind o lecţie pentru investitorii care ignoră făţiş hotărâri judecătoreşti. De asemenea, aceasta ar putea fi o lecţie şi pentru cei ce-i protejează pe rechinii imobiliari.

"A fost o luptă pe viaţă şi pe moarte în sensul că noi cu dreptatea în mână şi cu dovezi clare de nerespectare a unei decizii definitive a unei instanţe, cum se întâmplă mereu aceşti investitorii continuă lucrările fără să le pese de lege!", a subliniat Luminiţa Şandru

Soluţia pronunţat de instanţă poate fi accesată aici

Calvarul locuitorilor din şoseaua Giurgiului 164

Reamintim că locuitorii din Giurgiului 164 au trăit timp de ani de zile un calvar, pe spaţiile dintre blocurile lor răsărind clădiri autorizate de primăriile sectoarelor 4 şi 5, care şi-au împărţit între ele, nu se ştie în baza căror criterii, curtea complexului rezidenţial. Interesant este că spaţiile verzi dintre blocuri au primit adresă şi număr cadastral în sectorul 5 în timp ce blocurile deja construite au rămas în sectorul 4, situaţie pe care locuitorii din zonă au reuşit să o îndrepte doar adresându-se instanţei.

Totul a pornit de la retrocedarea a 10.500 mp (terenuri ce reprezintă toate spaţiile verzi dintre blocuri) de către cunoscutul revoluţionar Romeo Raicu, la vremea respectivă Secretar General la Prefectura Bucureşti, ulterior devenit consilier din partea P.N.L la sectorul 4.

Cei 10.500 de mp reprezentând spaţiul verde dintre blocurile de pe Şos. Giurgiului au fost retrocedaţi nu printr-o hotărâre a comisiei Municipiului Bucureşti de aplicare a fondului funciar nr. 18/1991, aşa cum prevede legea, ci printr-un ordin al prefectului, conform articolului 36 aliniatul ultim din legea nr. 18/1991, republicată. Terenul retrocedat este împărţit în mai multe loturi, care reprezintă toate spaţiile verzi dintre blocuri.

Terenurile apar în registrul spaţiilor verzi ca "spaţii verzi aferente condominiului de locuit", iar ordonanţa 195/2005 completată cu ordonanţa 114/2007 prevede, la articolul 171, că schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi indiferent că figurează sau nu ca atare în documentaţiile urbanistice, este interzisă indiferent de regimul juridic al acestora. Mai mult decât atât, legea 24/2007 completează categoriile de spaţii verzi, incluzând în acestea spaţiile verzi dintre blocuri.

Cu toate acestea, legea nu a contat, diferiţi investitori începând să ridice în curtea de pe Şoseaua Giurgiului 164 blocuri de locuinţe, să crească găini, gâşte şi porci. Cum cele două primării de sector (de altfel emitente ale autorizaţiilor de construire în baza cărora investitorii au construit pe spaţiul verde) nu au făcut nimic pentru a rezolva situaţia, cetăţenii s-au adresat instanţei, Tribunalul Bucureşti dispunând prin decizia 6904/19.10.2015 că terenurile aferente cartierului rezidenţial sunt incluse în limita sectorului 4.

Ulterior, oamenii au obţinut în instanţă şi decizia de demolare a două blocuri ridicate ilegal de Silviu Bălţăteanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne