Victor Ponta, suspectat de plagiat: Parchetul a cerut ORDA să-i expertizeze o carte

Congresul PNL, 22-23 Febroarie 2013, Bucureşti, România. În imagine, Victor Ponta
Congresul PNL, 22-23 Febroarie 2013, Bucureşti, România. În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)

Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA) i-a fost solicitat de Parchetul de pe lângă ÎCCJ să realizeze expertizarea unei cărţi publicate de premierul Victor Ponta, despre care există suspiciuni că ar fi plagiată.

Directorul Direcţiei de Expertize, Constatări, Economic şi Organizare din cadrul ORDA, Răzvan Casmoiu, a confirmat pentru hotnews.ro că solicitarea de la Parchetul General a fost primită.

Referitor la procedura corespunzătoare acestui caz, experţii ORDA constată "ceea ce este în lucrare, după care organele de cercetare penală, procurorii fac încadrările", a precizat Răzvan Casmoiu.

Parchetul General a trimis cererea către ORDA în data de 18 martie, însă informaţia a fost făcută publică recent.

Conform art. 141 din legea 8/1996, infracţiunea de reproducere se pedepseşte. "Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amendă de la 25.000.000 de lei la 500.000.000 de lei fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoştinţa publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor.

Cartea care va fi experizată este "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", pentru care Mihail Neamţu, preşedintele mişcării Noua Republică şi Adrian Papahagi, vicepreşedintele Fundaţiei Creştin Democrate au depus plângere penală în august 2012.

Mihail Neamţu şi Adrian Papahagi au depus plângere penală în care denunţă plagiatul lui Ponta

Mihail Neamţu, preşedintele mişcării Noua Republică şi Adrian Papahagi, vicepreşedintele Fundaţiei Creştin Democrate au depus joi o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta, pentru comiterea infracţiunii de plagiat, informează Realitatea TV.

"Astăzi, 23 August 2012, Dr. Adrian Papahagi (Paris IV - Sorbonne) Dr. Augustin Ofiţeru (Academia Română) şi Dr. Mihail Neamţu (King's College London) au depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o plângere penală împotriva lui Ponta Victor Viorel. În urma numeroaselor aspecte semnalate în presă, autorii plângerii penale solicită Parchetului să procedeze la efectuarea cu celeritate a cercetărilor penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de plagiat, prevăzută de art. 141 din Legea 8/1996”, relevă postare făcută de Neamţu pe site-ul de socializare Facebook.

Plângerea vizează plagiatul lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", care conţine 113 pagini ,"copiate prin metoda copy paste" din operele altor patru autori.

"Fapta de plagiat se referă la lucrarea "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată la Editura Universul Juridic în anul 2010. Această carte, pentru care domnul Ponta Victor Viorel şi-a însuşit atât drepturi morale cât şi patrimoniale, conţine 113 pagini copiate prin metoda copy-paste din operele altor patru autori. În acelaşi timp aceste pagini apar plagiate şi în teza de doctorat a actualului Prim-Ministru al României, ceea ce arată fără dubiu că autorul acestui plagiat este chiar domnul Ponta", explică aceştia.

Cu această ocazie Mihail Neamţu a anunţat pe pagina sa de socializare că reînnoieşte cererea adresată lui Victor Ponta de a demisiona din funcţia de premier.

"Perseverentă în demersul său de înnoire şi asanare a clasei politice româneşti, Noua Republică îşi înnoieşte cu acest prilej cererea ca domnul Ponta să demisioneze din funcţia de Prim-Ministru", precizează Neamţu.

Vicepreşedintele Fundaţiei Creştin Democrate şi fondatorul mişcării Noua Republică solicită membrilor USL de ,,bună credinţă” să se distanţeze de cei care nu pricep faptul că funcţiile care presupun o anumită responsabilitate publică trebuie ocupate de actori politici integri.

"Prezenţa domniei sale în această funcţie de mare responsabilitate este în continuare o palmă pe obrazul cetăţenilor României care iubesc munca şi detestă impostura! Cerem membrilor de bună-credinţă ai USL să se delimiteze de persoanele care nu înţeleg că funcţiile de responsabilitate publică trebuie să fie ocupate doar de oameni integri", concluzionează reprezentanţii de dreapta.

După ce s-a stabilit că a plagiat, ministrului german al educaţiei i s-a retras titlul de doctor

Universitatea din Düsseldorf a decis la începutul lunii februarie 2013 să-i retragă titlul de doctor ministrului german al educaţiei, Annette Schavan, după ce consiliul instituţiei a stabilit că aceasta şi-a plagiat lucrarea de doctorat, relatează Süddeutsche Zeitung.

După consultări care au durat mai multe ore, membrii Consiliului Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Düsseldorf au stabilit că Annette Schavan a plagiat şi i-au retras titlul de doctor obţinut în urmă cu 33 de ani, a anunţat preşedintele Consiliului, profesorul Bruno Bleckmann.

12 membri au votat pentru retragerea titlului, 2 împotrivă şi unul s-a abţinut.

Schavan, în vârstă de 57 de ani, poate ataca decizia în instanţă.

Acuzaţiile de plagiat au apărut pentru prima dată în aprilie 2012, când un blogger a acuzat-o pe politiciana creştin-democrată că a folosit citate întregi din alte lucrări fără a le pune în ghilimele. Astfel, cel puţin 130 din cele 351 de pagini ale lucrării au fost plagiate.

Annette Schavan, o apropiată a cancelarului german, Angela Merkel, a recunoscut că există o serie de omisiuni în lucrarea sa, dar a negat acuzaţiile de plagiat.

Scrisoarea "Doamnă Andronescu, retrageţi-i titlul lui Ponta!", depusă degeaba la Ministerul Educaţiei

Scrisoarea intitulată "Doamnă Andronescu, retrageţi-i titlul lui Ponta!" a fost semnată de peste 2.800 de profesori universitari, personalităţi culturale şi oameni simpli şi a fost depusă la începutul decembrie 2012 de o delegaţie a semnatarilor, la ora 13.00, la Ministerul Educaţiei.

Ministrul Ecaterina Andronescu a primit odată cu petiţia şi o scrisoare referitoare la competenţele legislative pe care le are în ridicarea titlului de doctor al premierului Victor Ponta.

Revista 22 a publicat la finalul lunii noiembrie o scrisoare deschisă către ministrul Educaţiei, semnată de profesori universitari, cercetători, membri ai societăţii civile, dar şi politicieni, precum Andrei Plesu, Dan Grigore, Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Kivu, Horia Roman Patapievici, Ion Vianu sau Monica Macovei.

Semnatarii susţineau că premierul a "deţinut în mod ilegitim" acest titlu încă din anul 2003 şi i-au cerut ministrului să-i retragă titlul de doctor.

Ecaterina Andronescu a declarat atunci legea nu-i dă competenţe în această direcţie şi că de competenţele pe această temă, prin lege, le are Consiliul Naţional de Etică, organism care nu este subordonat Ministerului Educaţiei.

"Subsemnaţii, universitari, cercetători, cadre didactice preuniversitare, membri ai societăţîi civile, vă solicităm să răspundeţi în cel mai scurt timp posibil cererii Senatului Universităţii din Bucuresti privitor la plagiatul d-lui Victor Pontă, retrăgând acestuia titlul de doctor în drept, pe care l-a deţinut în mod ilegitim din 2003", se preciza în scrisoarea deschisă.

Semnatarii au precizat totodată că acest caz "este cum nu se poate mai clar: atât Comisia de Etică a Universităţii din Bucuresti, în urmă raportului Comisiei de Expertiză compusă din specialişti în drept la universităţi de prestigiu din lume, cât şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare s-au pronunţat fără echivoc, dând un verdict limpede - plagiat. Aţi primit de peste o lună decizia şi raportul Senatului Universităţii din Bucureşti cu toate materialele relevante, timp suficient pentru a vă convinge personal de amploarea plagiatului comis de d-l Victor Ponta. Peste o treime din lucrarea sa de doctorat este copiată, fără nicio trimitere la original sau citare a surselor, autorul încălcând clar şi indubitabil etică universitară şi legea".

"Doamnă Ministru, sunteţi profesor universitar şi cunoaşteţi bine consecinţele tolerării plagiatului în lumea academică românească; nu puteţi ignora faptul că el contribuie într-o covârşitoare măsură la impostură, la confuzia valorilor şi în final la scăderea continuă a nivelului de educaţie", continua scrisoarea.

"Aşteptăm să luaţi decizia corectă de retragere a titlului de doctor d-lui Victor Ponta, ghidându-vă astfel după interesele majore ale Universităţii, ale şcolii şi ale societăţii româneşti. Aşteptăm, deci, din partea Dvs., o decizie curajoasă, înţeleaptă şi justă", se preciza în încheierea scrisorii deschise.