Victor Ponta: România va avea o poziţie identică cu a Guvernului de la Chişinău în privinţa Transnistriei

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)
Referindu-se la faptul că Transnistria a cerut alipirea la Rusia, premierul Victor Ponta a comentat joi această eventuală unificare, arătând că pentru România "cel mai important e modul în care sprijină Moldova, să nu fie prinsă în conflicte".

„Cel mai important pentru România este modul în care sprijinim Moldova, să nu fie, la rândul său, prinsă în aceste conflicte şi să îşi continue drumul european şi drumul democratic. Suntem într-o zonă fierbinte, dar până acum şi în continuare o să ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor partenerilor noştri", a declarat Ponta, la Câmpia Turzii.

La întrebarea ce se întâmplă dacă Rusia acceptă unificarea cu Transnistria, Victor Ponta a afirmat că ar fi, categoric, "o violare flagrantă a dreptului internaţional".

„România va avea o poziţie perfect coordonată, identică chiar, cu a Guvernului de la Chişinău. Am şi vorbit ieri (miercuri - n.r.) cu domnul Leancă (Iurie Leancă, premierul Moldovei - n.r.), o să mă şi văd, într-o săptămână de acum încolo, şi vom sprijini fără niciun fel de ezitare poziţia Guvernului legitim al Republicii Moldova", a afirmat Ponta.

Sovietul Suprem de la Tiraspol a adoptat, miercuri, o solicitare către Rusia, prin care cere preşedintelui Vladimir Putin cât şi Dumei de Stat să recunoască independenţa regiunii separatiste din Republica Moldova, Transnistria, şi să permită alipirea acestui teritoriu la Federaţia Rusă.

Opinia lui Mihai Răzvan Ungureanu

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat joi că "În politica externă, România a devenit o nulitate. Să-i 'mulţumim' premierului. Ponta are o singură reacţie în ceea ce priveşte ameninţarea care planează asupra integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, aceeaşi reacţie pe care a avut-o şi în cazul Crimeei: "Ţara noastră", ne transmite domnul Prim-ministru, 'va avea o poziţie complet coordonată şi identică cu cea a UE şi NATO'. Domnul Ponta se spală pe mâini de chestiunea Transnistriei."

MRU consideră că primul ministru al României nu este capabil să înţeleagă gravitatea situaţiei în care se găseşte astăzi Republica Moldova şi că România are datoria să sprijine în mod direct Chişinăul, inclusiv prin grăbirea încheierii procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

"România nu-şi permite să joace un rol minor în chestiunea Transnistriei, cu atât mai mult cu cât guvernul are obligaţia să apere interesul românilor din Transnistria!", a spus fostul premier.

Ungureanu a concluzionat: "Domnule Ponta, fac apel, nu apăraţi interesele Federaţiei Ruse! Nepăsarea cu care trataţi Republica Moldova este o trădare naţională!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne