Victor Ponta refuză să spună dacă taxele şi impozitele vor creşte din 2015

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Întrebat de presă dacă taxele şi impozitele vor creşte în 2015, aşa cum ar rezulta dintr-un document prezentat joi de Rareş Bogdan la Realitatea TV, premierul Ponta a refuzat să dea un răspuns clar, preferând să întroarcă întrebarea într-un atac la adresa contracandidatului său la preşedinţie, Klaus Iohannis.

Victor Ponta a răspuns la întrebarea jurnaliştilor referitoare la potenţiala creştere a fiscalităţii afirmând că în strategia fiscal-bugetară "lucrurile (sunt) foarte clare" şi susţinând că ceea ce a prezentat Realitatea TV este o minciună, informează hotnews.

La insistenţele reporterului care l-a întrebat dacă poate garanta că nu vor creşte taxele şi impozitele în 2015, Ponta a răspuns ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se vede inclusiv prim ministru anul viitor şi în această eventualitate el nu poate spune ce va urma.

Întrebările adresate premierului Ponta vizează un document prezentat joi, în exclusivitate, de Rareş Bogdan. Potrivit documentului, care ar proveni de la Ministerul de Finanţe, Guvernul pregăteşte o avalanşă de majorări ale taxelor începând cu 2015, după ce noul preşedinte se va fi instalat la Cotroceni. O primă noutate introdusă de guvern este obligativitatea evaluării proprietăţilor. Cetăţenii care nu se vor conforma acestei obligaţii, vor achita 2% din valoarea apartamentului.

În plus valoarea impozabilă a proprietăţilor va creşte în funcţie de tipul clădirii, iar, la anumite categorii de autovehicule, impozitul va creşte de aproape trei ori. Vor scădea în schimb impozitele pentru maşini de peste 4000 cm - maşini pe care oricum şi le permit doar politicienii şi potentaţii. Totodată, taxa la apartamentele în care locuieşte românul de rând va creşte, în timp ce impozitele pentru vile scad.

Potrivit datelor obţinute de la Ministerul de Finanţe, clădirile vor fi impozitate ca nerezidenţiale, dacă nu sunt de domiciliu sau sediu de firmă. Totodată, impozitele pe terenuri cresc de opt ori, astfel: de la 10353 lei/ha la 83000 zona A, de la 8597 lei/ha la 68800 zona B, de la 6499lei/ha la 52000 zona C şi respectiv de la 4447lei/ha la 36000 zona D.

Ce zice opoziţia

Potrivit fostului ministru de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu (PDL), Victor Ponta refuză să prezinte românilor cifrele bugetare pentru 2015 deoarece acestea se bazează pe eliminarea cotei unice, pe introducerea impozitului progresiv şi pe majorarea celorlalte impozite şi taxe: "Ponta ştie că, dacă românii vor afla ce vrea să facă, nu mai are nici o şansă în alegerile prezidenţiale.", declară fostul ministru.

"Introducerea impozitului progresiv în locul cotei unice este o soluţie la îndemâna lui Victor Ponta pentru a acoperi cele 15 miliarde lei reprezentând pomeni electorale date în campania prezidenţială. Premierul PSD a demonstrat, atât în anul 2013 cât şi în 2014, că are în sânge introducerea de noi impozite şi taxe. Este posibil să ne trezim şi cu majorarea accizei la carburanţi, care să ducă la un preţ de până la 10 lei pe litru, sau cu majorarea impozitelor locale de 8 ori aşa cum este prevăzut într-un proiect de modificare a legilor fiscale. Cine a introdus noi impozite şi le-a majorat pe cele existente va proceda şi în perioada următoare la fel, pentru că numai asta ştie să facă.", mai scrie Ialomiţianu într-un comunicat de presă remis Epoch Times.