Victor Ponta merge mai departe, ca Angela. Până când?

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Invitat sâmbătă la Antena 3, post care, în ziua turului doi de scrutin al alegerilor pentru Cotroceni prezenta secţii goale de vot în străinătate, premierul Victor Ponta a declarat că, după eşecul în alegerile prezidenţiale, s-a gândit să demisioneze din funcţia de prim ministru şi din cea de preşedinte PSD, dar n-a putut, de dragul cetăţenilor. Se pare că foarte mulţi dintre cei care l-au votat şi au crezut în el i-ar fi spus: "Nu poţi să ne laşi aşa baltă, noi am crezut în tine!".

Aşa că şi-a găsit resursele interne pentru a continua şi n-a demisionat, i-a explicat premierul Alessandrei Stoicescu: "Nu s-a digerat tot rezultatul, după trei săptămâni, dar am resursele interne necesare de a continua un proiect pe care l-am început în 2012(...) O iau de la capăt, mai înţelept şi cu conştiinţa lucrurilor pe care le-am greşit.", a declarat Ponta.

Fostul prezidenţiabil PSD a fost suficient de lipsit de înţelepciune încât să digere rezultatele alegerilor în Dubai, unde a mers însoţit de Sebastian Ghiţă, deputat (fost) PSD, fondator al România TV, membru în comisia parlamentară de control SRI şi, potrivit lui Marian Vanghelie, omul care câştigă mai tot ce înseamnă licitaţii (pe parte de IT) cu statul.

Reîntors din Dubai (unde, zic gurile "rele", nu-i exclus să fi mers la consfătuiri, nu la distracţie), premierul s-a apucat de epurări politice.

În urma unei şedinţe cu iz de execuţie publică, au fost excluşi din partid Mircea Geoană, aspirant la postul de şef PSD, Marian Vanghelie, vulcanicul primar al sectorului 5, şi Dan Şova, mânjit de două dosare penale la DNA şi de acuzaţia că ar fi complotat cu Viorel Hrebenciuc să preia şefia partidului, în detrimentul tăticului baronilor locali, Liviu Dragnea, în eventualitatea că Ponta s-ar fi ales la Cotroceni.

Urmarea se cunoaşte. Supăraţi pe excluderea din partid, Vanghelie şi Geoană "au dat din casă", acuzându-i pe Ponta şi Dragnea de numeroase ticăloşii şi asmuţind DNA-ul pe urmele lor pentru sabotarea alegerilor în diaspora.

"Ponta ştia, iar Dragnea l-a oprit să facă secţiile de votare. Eu cred, că pentru ca şi-au bătut joc de români, trebuie să se înceapă urmărirea penală pentru aceşti vinovaţi. Să nu se mai ascundă în spatele MAE", declara pe la teviziuni Marian Vanghelie.

Dar DNA i-a luat-o înainte lui Vanghelie, se pare, înregistrând înainte de execuţiile din PSD un dosar penal privind votul în Diaspora. Un alt dosar cu acelaşi obiect a fost înregistrat şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dosar care, pe 2 decembrie a fost cerut de procurorii anticorupţie, în vederea reunirii celor două cauze penale.

Întrebat sâmbătă de prietenii săi de la Antena 3, dacă se vede chemat la DNA pe această temă, premierul a catalogat bătaia de joc la adresa românilor din diaspora, cozile nesfârşite din faţa prea puţinelor secţii de vot etc. drept "o eroare" pentru care "îi pare rău".

"Categoric am organizat prost, dintr-o eroare. A fost greşeala a noastră, a mea, lucrurile au mers prost în ceea ce priveşte organizarea. Îmi pare rău. M-a costat asta. Soluţia este să rezolve legea.", a declarat Ponta, adăugând că, dacă va cere urmărirea sa penală, îşi va da demisia din postul de premier, căci, cu siguranţă, guvernul nu poate fi condus de cineva urmărit penal.

Dosarul legat de organizarea votului din Diaspora a fost trimis, joi, de procurorii Parchetului instanţei supreme la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru continuarea cercetărilor. Victor Ponta nu este, cel puţin deocamdată, urmărit penal. Nici nu se ştie dacă va fi.

Se ştie însă că va continua să fie premier. Ponta a reconfirmat sâmbătă, la Antena 3 că nu va demisiona din funcţie şi că va guverna alături de partenerii actuali, plus PLR, pseudo-partidul pseudo-liberal pseudo-înfiinţat de Călin Popescu-Tăriceanu.

Cum îşi va schimba PSD-ul imaginea, în condiţiile în care stâlpii săi, de la fostul premier Năstase, la socrul lui Ponta şi continuând cu actuali şi foşti miniştri, deputaţi, senatori, până la baroni şi baronaşi locali sunt implicaţi în dosare de corupţie unul mai moţat ca altul, (EADS, Microsoft, retrocedările de păduri etc.) este deocamdată o întrebare fără răspuns.

Căci nu stă în puterea PSD-ului nici să desfiinţeze DNA-ul, nici să amuţească presa, aşa că o schimbare ar trebui să fie reală, din interior şi ar presupune scoaterea acelui puroi, numit corupţie şi corupţi, din partid.

Singura întrebare ar fi ce mai rămâne din PSD după ce iese puroiul.

Nu demult, în ziua ridicării imunităţii Ecaterinei Andronescu şi a lui Miki Spagă (Şerban Mihăilescu pe numele său), senatorul PSD Leonard Cădar enunţa motivul care a stat în spatele deciziei PSD-ului de a-şi lua (temporar) mâna de pe doi din cei mai emblematici reprezentanţi ai săi:

"Nu contează dacă sunt vinovaţi sau nu, trebuie să satisfacem pofta de sânge a presei, trebuie ca urmaşii vampirilor să fie satisfăcuţi şi astfel, poate vom spăla imaginea politicienilor. Ieri am sacrificat un miel, astăzi sacrificăm doi elefanţi. Nu contează, dar dacă ei (presa? opinia publică? n.r.) sunt satisfăcuţi, noi să ne dezicem unii de alţii, uşor, uşor", a declarat Cădar.

Va merge PSD-ul însă atât de departe încât să sacrifice toţi elefanţii şi "mieii" corupţi? Va imaginaţi un PSD fără aceia care-i dau chiar identitatea, ca partid? Fără parlamentări urmăriţi de DNA, fără miniştri implicaţi în dosare, fără Duici care fac trafic de influenţă la Guvern, fără însuşi ceea ce l-a definit ca partid? Scenariul este foarte puţin probabil, caci odată chiuretat puroiul, n-ar mai rămâne mai nimic din PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii