Victor Ponta l-a propus pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat de comisar european

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta l-a propus joi pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat de comisar european din partea României, pentru portofoliul de la Agricultură.

Ponta a declarat pentru Mediafax că a transmis joi o scrisoare în acest sens, în urma unei discuţii cu preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Guvernul informa că premierul Ponta a discutat cu Jean-Claude Juncker, preşedintele ales al Comisiei Europene, despre propunerea României pentru ocuparea funcţiei de comisar european. Potrivit executivului, premierul i-ar fi comunicat lui Junker că prima opţiune a României este portofoliul Agriculturii, iar oficialul de la Bruxelles a luat act de această propunere.

Premierul declara la momentul respectiv că opţiunea Guvernului este de a pastra portofoliul Agriculturii pe care îl deţinea în CE prin Dacian Cioloş, dar că nu poate face nominalizarea înainte de a discuta cu Juncker.

Nominalizarea lui Cioloş, sau, mai exact cine este îndrituit să facă propunerea nominalizării acestuia a fost subiect de dispută intensă între preşedinte şi premier. Premierul a insistat că nominalizarea comisarului european este un prerogativ al său, în timp ce preşedintele, care demarase discuţii pentru numirea lui Cioloş la Bruxelles, a declarat că nu are nevoie de un mandat pentru a apăra interesele ţării.

Potrivit preşedintelui, premierul Victor Ponta ar fi trebuit să demareze procedura pentru desemnarea comisarului european, care trebuia să fie audiat în comisiile parlamentare de resort, anterior ultimului summit al şefilor de stat şi de guvern din cele 28 de state membre UE ce a avut loc la mijlocul lui iulie la Bruxelles.

Fost ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş, de profesie inginer agronom, ocupă funcţia de comisar pentru domeniul agriculturii în cadrul Comisiei Europene începând din februarie 2010.