Victor Ponta despre "electorata": Nu este un mare entuziasm în sistemul bancar

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

"Electorata" nu este funcţională deoarece nu există "entuziasm" în sistemul bancar, a explicat vineri premierul Victor Ponta. Întrebat de ce nu este funcţională ordonanţa legată de creditele restante, respectiv aşa-numita "electorată", premierul a explicat că, deşi legea este în vigoare, în sistemul bancar nu este un mare entuziasm.

"Nu este obligatorie pentru bănci. Deocamdată în sistemul bancar încă nu e un mare entuziasm, ca să spun aşa. Dar pe măsură ce se obişnuiesc... legea este în vigoare, doar că băncile încă foarte greu au încredere. Dar nu e doar în acest caz, orice om care are o mică afacere, orice om care are o afacere mai mare, orice om care are nevoie de un credit, e foarte, foarte greu în ultima perioadă să obţină acel credit. Există şi excepţii, dar nu vreau să le mai amintesc. Partea de sistem bancar nu ţine de Guvern sau de legislaţie, ţine poate de încrederea mai mare în ceea ce se întâmplă la nivel european, majoritatea băncilor din România sunt bănci cu capital străin", a declarat Ponta, citat de Mediafax.

Premierul a mai declarat că legea privind electorata este în vigoare şi şi-a exprimat convingerea că "încet, încet se va face o practică în acest sens".

Întrebat dacă legea are nevoie de norme de aplicare, premierul a răspuns că "normele bancare se emit de către Banca Naţională, nu de către Guvern". "Nu intrăm noi în sistemul bancar pentru că nu e bine", a mai declarat Ponta.

OUG-ul care reglementează electorata a fost aprobat la finele lunii iunie a.c., demersul fiind considerat eminamente electoral. În ciuda aparentului ei caracter populist, electorata este, paradoxal, dezavantajoasă pentru marea masă de votanţi. Pe lângă faptul că măsura îi discriminează pe românii ce nu au credite în favoarea celor ce s-au îndatorat excesiv, pe termen lung, nici măcar beneficiarii electoratei nu au de câştigat. Potrivit şefului Direcţiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, din simulările făcute de instituţia bancară pe care o reprezintă pe câteva credite rezultă că datornicii ar urma sa plătească mai mult în urma restructurării creditelor.

Mai mult, aplicarea electoratei ar urma să ducă, potrivit Ministerului de Finanţe, la un minus de încasări la buget din impozitul pe venit de 975 milioane lei în 2016 şi 1,01 miliarde lei în 2017, ceea ce înseamnă că se vor renova şcoli şi spitale de 1,01 miliarde de lei mai puţin.