Victor Ponta, acţionat în instanţă de liberali pentru refuzul de a organiza parţiale

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a fost acţionat în instanţă ca urmare a refuzului de a organiza alegeri parţiale la nivelul funcţiilor de primari şi preşedinte de consilii judeţene vacante, al consiliilor locale dizolvate şi al mandatelor de parlamentari, a transmis joi PNL, în cadrul unui comunicat de presă.

Liberalii au depus trei acţiuni la Curtea de Apel Bucureşti, în baza Legii contenciosului administrativ, prin care cer instanţei să oblige Guvernul să respecte legislaţia şi să stabilească data de desfăşurare a alegerilor parţiale.

"Inacţiunea Guvernului în aplicarea legislaţiei electorale reprezintă un abuz de drept grav, realizat prin exces de putere şi o încălcare a regulilor democratice de către premier. Din raţiuni politice, Victor Ponta refuză să organizeze alegeri parţiale pentru funcţia vacantă de preşedinte al CJ Cluj şi alte 22 de funcţii vacante de primari, în legătură cu care a fost depăşit termenul legal de 90 de zile pentru organizarea alegerilor locale", reiese din documentul citat.

Se impune astfel organizarea parţialelor în judeţele Olt, Dâmboviţa, Tulcea, Ilfov, Buzău, Vrancea, Maramureş, Vâlcea, Bacău, Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud, Constanţa, Hunedoara, Sălaj, Dolj, Neamţ.

PNL solicită intervenţia instanţei şi pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti prin care să fie respectate de către Guvernul României şi obligaţiile legale în situaţiile de dizolvare a altor două consilii locale (din judeţele Iaşi şi Arad).

Totodată, liberalii vor ca magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti să stabilească un termen în care Guvernul să fie obligat să emită o Hotărâre de Guvern pentru organizarea alegerilor parlamentare parţiale în colegiul uninominal nr.5, circumscripţia electorală nr. 18 - Galaţi (mandat vacantat de Dan Nica) şi în colegiul uninominal nr. 15 circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti (mandat vacantat de Alin Petrache).

"PNL a cerut public, în mod repetat, organizarea de alegeri parţiale, dar Victor Ponta a refuzat sistematic să aplice legea. Argumentele invocate de premier în aşa-zisa justificare a refuzului său de a organiza parţiale - fie cel legat de posibilitatea viitoare de schimbare a sistemului electoral, fie legat de perioada limitată a mandatului la un an până la următoarele alegeri, fie considerentele bugetare - nu au temei în drepturile constituţionale fundamentale al căror exerciţiu trebuie asigurat chiar şi pentru un an până la alegerile la termen", au precizat liberalii.

Din comunicatul de presă reiese că nici Constituţia, nici legislaţia în vigoare nu fac vreo distincţie referitoare la durata mandatului aleşilor sau la considerente de ordin bugetar în cazul alegerilor parţiale.

"Victor Ponta trebuie să înţeleagă, odată pentru totdeauna, că aplicarea legii nu poate fi negociată, iar refuzul de respectare a legii nu poate fi justificativ, a fost concluzia celor de la PNL.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne