Victor Osipov: Grupul Operativ al Trupelor Ruse se află ilegal pe teritoriul R. Moldova şi trebuie retras necondiţionat

Tancuri ruseşti în Transnistria
Tancuri ruseşti în Transnistria (mediafax.ro)

Ambasadorul moldovean la Viena, Victor Osipov, în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (FCS) a declarat repetat că Grupul Operativ al Trupelor Ruse se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova şi trebuie retras necondiţionat, împreună cu armele din dotare şi stocurile de muniţii.

Acesta a subliniat că R. Moldova face o distincţie clară între contingentul militar rus din cadrul mecanismului de pacificare existent în Zona de Securitate, pe de o parte, şi, pe de altă parte, forţele militare şi muniţiile staţionate ilegal pe teritoriul său.

Diplomatul a amintit că ultima dată necesitatea retragerii necondiţionate a trupelor şi muniţiilor ruseşti a fost statuată în rezoluţia Adunării Generale a ONU adoptată la 22 iunie 2018. Anterior, Federaţia Rusă şi-a asumat acest angajament prin semnarea declaraţiei summit-ului OSCE de la Istanbul.

„Faptul că nu există temei legal sau accept pentru aflarea acestui contingent militar în R. Moldova o dovedeşte şi Acordul bilateral privind retragerea acestuia, semnat cu Federaţia Rusă pe 21 octombrie 1994, chiar dacă aceasta din urmă nu l-a ratificat”, a concluzionat ambasadorul Victor Osipov.

Delegaţia Federaţiei Ruse prezentă la forum a anunţat că obiecţiile Republicii Moldova vor fi comunicate la Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe