Victor Chirilă, către Steinmeier: "Întâlniţi-vă cu Il Coordinatore al Moldovei!"

Directorul executiv al Asociaţiei de Politică Externă de la Chişinău, Victor Chirilă, i-a adresat un mesaj public ministrului german de Externe. El îl sfătuieşte pe Steinmeier să se întâlnească cu „Il Coordonatore” al Moldovei, dacă vrea să afle despre „povestea de succes a ţării”.
Victor Chirilă, Director Executiv, Foreign Policy Association, Chişinau
Victor Chirilă, Director Executiv, Foreign Policy Association, Chişinau (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În postarea publicată în limba engleză pe pagina sa de Facebook, Victor Chirilă îl informează pe Steinmeier despre starea de lucruri din Republica Moldova şi cum au ajuns moldovenii să trăiască într-un stat capturat: „Statul nostru şi statul de drept au fost atacate de o bandă de oligarhi fără scrupule. Adevărul este că, sub pretextul de integrare europeană, moldovenii au fost lipsiţi de drepturi şi de viitorul lor de către politicieni corupţi. În timpul vizitei, vă veţi întâlni cu cei din conducere care au capturat ţara - şef de stat, preşedinte al Parlamentului, şef al Guvernului, şefi de partide pro-europene, care şi-au pierdut încrederea noastră şi mandatul. Toţi vă vor asigura că Moldova este din nou pe calea cea bună, spre o relaţie mai strânsă cu UE, că reforme semnificative se produc în toate domeniile şi că integrarea europeană este prioritatea lor naţională... Ce glumă bună! Sunt sigur că vă veţi bucura enorm”.

Totodată expertul îl îndeamnă pe şeful diplomaţiei germane să se întâlnească cu oligarhul Vlad Plahotniuc. ”Dacă vreţi să vedeţi adevărata faţă a Moldovei, poveste de succes, nu ar trebui să rataţi ocazia să vă întâlniţi cu Il Coordinatore, adevăratul maestru şi proprietar al statului Moldova... Adevărul este că moldovenii îşi vor ţara înapoi! Nu vor să fie sclavii lui Il Coordinatore, urăsc să trăiască într-un stat off-shore, cu economie off-shore, cu sistem bancar off-shore, justiţie off-shore, libertate a presei off-shore, stat de drept off-shore, cu preşedinţi de buzunar… Suntem sătui de ele! Moldovenii vor să fie stăpâni suverani ai prezentului şi viitorului lor! Vor să construiască o democraţie incluzivă, nu o democraţie coordonată / plutocrată! Vor să construiască o ţară prosperă pentru toată lumea, şi nu un stat închiriat oligarhilor puternici! Vor să construiască un stat de drept”, a mai scris Victor Chirilă.

După întâlnirea cu premierul Pavel Filip, Frank-Walter Steinmeier a declarat că a văzut „că se depun nişte eforturi”. El a salutat reformele implementate de Guvernul de la Chişinău şi a îndemnat autorităţile să muncească asiduu în continuare ca să asigure un viitor european Moldovei, menţionând şi importanţa unui acord cu Fondul Monetar Internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe