Victor Boştinaru: ”Albania şi Serbia s-au implicat admirabil în criza refugiaţilor” (video)

Europarlamentarul PSD a afirmat astăzi că Albania şi Serbia s-au implicat admirabil în gestionarea crizei refugiaţilor, fiind un exemplu pentru alte state europene.
Victor Boştinaru
Victor Boştinaru (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”Ţările din Balcanii de vest s-au implicat exemplar în criza refugiaţilor. Dumneavoastră n-aţi construit garduri cu sârmă ghimpată, cum a făcut un stat membru UE. V-aţi purtat umanitar şi umanist şi în acord cu legislaţia europeană”, a declarat azi europarlamentarul PSD, Victor Boştinaru, în cadrul conferinţei ”România şi Extinderea UE în Balcanii de Vest”, adresându-se ambasadorilor din aceste state prezenţi la eveniment.

El a reamintit că Serbia a primit 200.000 de refugiaţi, ceea ce depăşeşte capacitatea acestui stat, şi a asigurat statele din Balcanii de Vest că Uniunea Europeană va finanţa centrele de triere a refugiaţilor din acest spaţiu.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European a declarat că România are un interes strategic în susţinerea extinderii UE spre Balcanii de Vest. ”Avem interese economice atât cât au mai rămas, interese de stabilitate regională şi pe dimensiunea culturală interese de prezervare a fiinţei comunităţilor româneşti din Balcanii de Vest”, a explicat Boştinaru.

Totodată, europarlamentarul PSD a criticat faptul că ”UE a tratat în mod greşit Balcanii de Vest ca pe o prioritate de la coada listei. Uneori s-au inventat pretexte pentru a amâna decizii (privind aderarea acestor state n.r). Procesul de extindere trebuie să fie tangibil într-un orizont de timp mai scurt. Am constatat că în cazul unor state au existat mesaje ambigue şi ezitări. În cazul Albaniei şi Serbiei, care trebuiau tratate ca priorităţi de UE, au fost inventate standarde, au existat duble măsuri şi ezitări”.

Boştinaru a pus aceste lucruri pe seama aşa numitei ”enlargment fatigue”, care a dus la inventarea de pretexte pentru amânarea extinderii, dar a susţinut că ”dacă UE nu poate integra 22 de milioane de suflete cât reprezintă Balcanii de Vest şi vrea să fie un actor global, aceasta este o contradicţie în termeni”.

UE a tratat în mod greşit Balcanii de Vest ca pe o prioritate de la coada listei. Uneori s-au inventat pretexte pentru a amâna decizii privind aderarea acestor state.

Europarlamentarul a ţinut să sublinieze că în Balcanii de Vest se fac reforme impresionante în ţări precum Serbia sau Albania în domeniul judecătoresc şi administrativ. În opinia sa, efortul de a reforma justiţia într-o ţară ca Albania, în care legătura dintre politic şi mafii a fost foarte puternică, este de apreciat.

”Integrarea Balcanilor de Vest, ca ultim spaţiu în care UE se poate extinde într-un orizont de timp raţional, este un interes strategic al UE”, a concluzionat Boştinaru.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne