Victimele dezgropate ale Securităţii şi rolul ADN în identificarea lor

Marius Oprea
Marius Oprea (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la descoperirea ADN-ului, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" au organizat dezbaterea ”Rolul ADN-ului în identificarea victimelor regimurilor totalitare”. Reprezentanţii IICCMER au prezentat demersurile făcute pentru a dezgropa victimele Securităţii, oameni ucişi fără judecată şi găsiţi în gropi comune şi de a-i reînhuma pe aceştia în cimitire, în timp ce cercetătorii de la Institutul Elie Wiesel au vorbit despre descoperirea unei gropi comune în comuna Popricani judeţul Iaşi cu trupuri de evrei ucişi în perioada lui Antonescu. În final, specialişti în medicină legală de la Institutul Mina Minovici le-au explicat elevilor prezenţi la conferinţă cum se analizează ADN-ul pentru a depista făptaşi sau victime.

Istoricul Marius Oprea, director al Departamentului de investigaţii speciale şi proiecte de arheologie contemporană în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a afirmat că ”încercarea de a identifica victimele Securităţii a fost dificilă pentru că întâlnirea cu moartea îţi dă o încărcătură emoţională puternică şi e greu de descris emoţia pe care o trăieşti în faţa unei gropi comune mai ales când acolo vin urmaşii victimelor”. Oprea a apreciat că au fost în jur de 10.000 de oameni executaţi ilegal, fără sentinţă de condamnare, ridicaţi noaptea şi îngropaţi pe ascuns de Securitate.

”Eu cred că din nefericire asistăm la un eşec. Statul român a condamnat comunismul, dar a făcut-o pur formal. Deşi am adus probe în justiţie, dovezi că ofiţerii de securitate au comis crime, niciunul dintre ei n-a fost judecat. Crimele lor au fost prescrise. Nu înţeleg de ce Holocaustul e tratat într-un fel, iar crimele acestea sunt tratate ca simple omoruri şi nu ca şi crime împotriva umanităţii”, a deplâns istoricul. Oprea a mai arătat că niciunul dintre foştii ofiţeri de securitate nu regretă crimele comise şi nu a fost pus să dea vreo declaraţie sau să răspundă pentru faptele sale. ”Un procuror m-a întrebat atunci când i-am cerut să-i ancheteze pe unii: Pe ce stradă stă comunismul ca să mă duc să-l arestez? Am asistat la un joc politic al condamnării formale şi atât. Era să fiu arestat pentru că am dezgropat morţi”, mai spune Oprea.

Spre deosebire de România ”unde Securitatea a dispărut, dar securiştii sunt în Parlament şi în instituţiile guvernamentale”, în alte ţări ex-comuniste precum Polonia aproape 1000 de ofiţeri ai Securităţii poloneze au fost condamnaţi. În ciuda acestei stări, de fapt istoricul continuă să sape şi să-i dezgroape pe cei ucişi de Securitate, plecând de la mărturii şi indicii istorice sau ale rudelor victimelor. ”Noi nu ne-am propus în campania noastră să facem teste ADN rămăşiţelor umane descoperite pentru că nu am avea bani pentru asta. Nici nu avem nevoie de identificare pentru că în general cunoaştem victimele şi identitatea lor pentru că facem deshumarea în baza cerinţelor urmaşilor şi pentru că avem fotografiile lor de când erau în viaţă. După identificare şi expertiza medico-legală, îi redăm familiilor pentru a-i reînhuma în cimitire. Iar la dezgropare suntem ajutaţi de ţărani şi localnici, care nu doar că nu ne cer bani, dar câteodată ne dau şi de mâncare”, a conchis Oprea.

Eu cred că din nefericire asistăm la un eşec. Statul român a condamnat comunismul, dar a făcut-o pur formal. Deşi am adus probe în justiţie, dovezi că ofiţerii de securitate au comis crime, niciunul dintre ei n-a fost judecat. Crimele lor au fost prescrise. Nu înţeleg de ce Holocaustul e tratat într-un fel, iar crimele acestea sunt tratate ca simple omoruri şi nu ca şi crime împotriva umanităţii. - Marius Oprea

La rândul său, fostul procuror militar Dan Voinea a susţinut că ”din punct de vedere ştiinţific, ADN-ul este o expertiză care se face pentru identificarea unor persoane, deci pot fi identificate şi victimele şi criminalii”. El a ţinut să precizeze că România nu are laboratoare private de expertiză ADN, iar expertiza ADN din România nu poate fi folosită în străinătate. ”Nu avem o lege prin care să fie autorizaţi experţii criminalişti privaţi deşi este nevoie de ea pentru că Parlamentul n-a vrut să scoată expertiza aceasta de sub monopolul de stat”, a explicat Voinea. Fostul procuror a remarcat însă că în UE se discută în prezent despre crearea unui spaţiu european al criminalisticii şi că statul român a fost atacat la CEDO pentru că n-a autorizat experţii privaţi în criminalistică.

Un alt specialist în medicină legală a apreciat că ”ADN-ul este o armă foarte tăioasă pentru că rezultatelor acestor investigaţii li se dă o valoare absolută iar rezultatele finale ale contraexpertizelor sunt câteodată diferite de primele”.