Victime ale Mineriadei din iunie 90 cer arestarea lui Iliescu: "Este o situaţie scandaloasă a neamului nostru!" (Video)

"Iliescu arestat pentru sângele vărsat", "Puşcăria salvează România" şi "Corupţia ucide", au fost mesajele afişate în faţa Parchetului General de reprezentanţi ai Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România veniţi să ceară arestarea fostului preşedinte Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990.
Protest al Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România la Parchetul General , 03 martie 2016.
Protest al Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România la Parchetul General , 03 martie 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Joi, 3 iulie, chiar de ziua lui Ion Iliescu, un grup de membri ai Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România (AVMR) s-au strâns în faţa Parchetului General, pentru a cere arestarea fostului preşedinte, pe care-l consideră vinovat de sângele vărsat la Mineriada din 13-15 iunie 1990 şi la Revoluţie.

Îngrădiţi de forţele de ordine într-un perimetru delimitat cu bandă avertizoare, pentru a nu stânjeni circulaţia maşinilor din parcarea instituţiei, victimele mineriadei au întins pe asflat bannere cu mesajele "Iliescu arestat pentru sângele vărsat", "Puşcăria salvează România" şi "Corupţia ucide."

"Încercăm ca cei vinovaţi de represiunea din iunie 1990 să fie traşi la răspundere. De asemenea, transmitem un mesaj foarte clar procurorilor. Cerem arestarea lui Ion Iliescu, indiferent de ce vârstă are. Vişinescu (torţionarul condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime contra umanităţii n.r.) face puşcărie, Iliescu poate să facă şi el puşcărie pentru faptele lui, pentru morţii de la Mineriadă şi Revoluţie.", a declarat preşedintele AVMR Viorel Ene.

Viorel Ene, preşedinte AVMR.
Viorel Ene, preşedinte AVMR. (Epoch Times România)

Preşedintele AVMR a mai adăugat că prin protestul lor, membrii asociaţiei îşi doresc să transmită noului procuror general interimar că victimele mineriadei şi urmaşii lor sunt nemulţumiţi de cum decurg ancheta şi cercetările în dosar.

"Se pare că merg pe urmele lui Dan Voinea (procurorul care a instrumentat dosarele Mineriadei din 13-15 iunie şi a Revoluţiei n.r.), zeci de audieri dar cei vinovaţi nu sunt puşi sub acuzare!", a mai adăugat Ene, acuzând că persoane care ar trebui să fie puse sub inculpare sunt chemate ca martori.

Viorel Ene a mai precizat că AVMR a făcut plângere şi pe numele fostului procuror Dan Voinea şi a precizat că principala cerinţă a AVMR adresată şefului interimar al Parchetului este extinderea dosarului.

"Pe noi ne doare foarte mult că procurori care au emis mandate de arestare fără acoperire sunt liberi, sunt bine-mersi, sunt profesori, sunt mari deontologi şi au fost scoşi de sub urmărire penală.", a concluzionat Ene.

Reamintim că reprezentanţii AVMR au acuzat în repetate rânduri că dosarul Mineriadei a fost deschis doar parţial. Practic, AVMR acuză că se refuză dispunerea anchetei şi faţă de procurorii care în iunie 1990 au dispus mandate de arestare ilegale.

"Dacă nu se face dreptate victimelor mineriadei nu se face dreptate poporului român!"

"Noi încercăm de mulţi ani, de peste un sfert de secol, să limpezim una din problemele fundamentale ale poporului român şi anume dacă cineva care face crime poate fi lăsat în continuare liber, să fie preşedinte de onoare într-un partid care e la guvernare, sau trebuie să fie dus în sala de judecată. Noi nu putem înţelege cum se poate să fie decoraţi cei ce au făcut crime! Este o situaţie scandaloasă a neamului nostru şi până nu vom pune ordine în această chestiune vom fi însoţiţi de o confuzie groaznică. Popoarele care rămân în asemenea situaţie, nu-şi curăţă grajdurile, au mult de suferit, exact cum vedem astăzi.

Liviu Petrina, vicepreşedinte AVMR
Liviu Petrina, vicepreşedinte AVMR (Epoch Times România)

Încercăm de peste un sfert de secol să limpezim una din problemele fundamentale ale poporului român şi anume dacă cineva care face crime poate fi lăsat în continuare liber, să fie preşedinte de onoare într-un partid care e la guvernare, sau trebuie să fie dus în sala de judecată? Nu putem înţelege cum se poate să fie decoraţi cei ce au făcut crime!

Corupţia politică şi economică care ne însoţesc sunt rezultatul acestei situaţii create de Ion Iliescu, care a furat Revoluţia, a încercat să ducă România acolo unde este Belarusul astăzi, adică în Asia stalinistă, feudală şi nenorocită şi a împiedicat cât a putut îndreptarea României şi continuă să stea povară pe neamul românesc. (...) Am venit aici să strigăm de noi că dacă nu se face dreptate victimelor mineriadei nu se face dreptate poporului român!", a declarat la rândul său Liviu Petrina, vicepreşedinte AVMR.

Printre manifestanţii prezenţi în faţa Parchetului General s-a aflat şi urmaşul unei victime a Mineriadei, mai exact Ioniţă Dumitru, fiul lui Ioniţă Vasile, omorât la Mineriada din 1990.

"Tata a fost omorât, înjunghiat. Eu aveam atunci 11 ani, m-a crescut mamaie care a murit şi ea şi până la urmă am crescut la o şcoală ajutătoare. Acum nu mai am pe nimeni, stau într-o maşină şi mă zbat, muncesc cu ziua. Am venit aici poate se face dreptate!", a declarat tânărul.

Ioniţă Dumitru
Ioniţă Dumitru (Epoch Times România)

Reamintim că în zorii zilei de 13 iunie 1990, statul român, condus de Ion Iliescu, a trimis impresionante efective de poliţişti şi soldaţi în Piaţa Universităţii împotriva unei mâini de grevişti ai foamei. Tot pe 13 iunie, în Bucureşti s-a tras, 4 oameni fiind ucişi prin împuşcare. O zi mai târziu, peste Bucureşti s-au prăvălit minerii chemaţi de Iliescu şi alţi mii de cetăţeni din toată ţară, convocaţi de senatori şi deputaţi. Au urmat bătăi, arestări, jafuri, Capitala fiind lăsată pe mâna unei hoarde puse pe rele.

Cetăţeni ai acestei ţări au fost asmuţiţi împotriva compatrioţilor lor şi, ce nu trebuie uitat, este că, potrivit martorilor vremii, armata dotată cu muniţie de război a tras împotriva populaţiei civile. 4 persoane au fost omorâte prin împuşcare iar alte 18 rănite pe 13 iunie 1990.

Recomandăm şi Înregistrările video cu prestaţia lui Iliescu la Mineriadă, ascunse de TVR cât a fost preşedinte (Video)

25 de ani mai târziu, în data de 21octombrie 2015, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost chemat la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de suspect pentru săvârşirea infracţiunii contra umanităţii în dosarul "Mineriada." Alături de Iliescu au fost puşi sub acuzare în acest dosar fostul director al SRI Virgil Măgureanu, general-maior (rez.) Corneliu Diamandescu, gen (rez.) Peter Petre (fost comandant al U.M. 0575 Măgurele), gen (rez.) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al U.M. 0828 Băneasa — Şcoala Militară Superioară de Ofiţeri a MAI), viceamiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu (fost şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din MAI), general maior (rez.) Mugurel Florescu (fost şef al Parchetului Militar), Nicolae Dumitru (fost vicepreşedinte al FSN), Cazimir Ionescu (fost vicepreşedinte al CPUN) şi fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu.

AVMR acuză însă că dosarul a fost deschis doar parţial şi că cercetările sunt tergiversate. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.