Vicepreşedintele PPE: Transparenţa şi politica Maiei Sandu i-a speriat pe Plahotniuc şi Dodon forţându-i să se coalizeze

Uniunea Europeană îşi pierde răbdarea şi încrederea în discursurile cu retorică goală ale guvernării de la Chişinău, susţinând în acelaşi timp partidele pro-europene de centru dreapta în lupta lor pentru a aduce RM mai aproape de UE şi de a dărâma gruparea oligarhică-socialistă ce ţine statul într-o stare deteriorată, a afirmat Dara Murphy.
Dara, Murphy, vicepreşedintele Partidului Popular European
Dara, Murphy, vicepreşedintele Partidului Popular European (facebook.com / Maia Sandu)

Prezent la cel de al II-lea Congres Extraordinar al formaţiunii Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), vicepreşedintele Partidului Popular European, Dara Murphy a apreciat faptul că în Republica Moldova continuă să apară partide politice noi de centru-dreapta, deoarece „centrul şi dreapta pro-europeană rămâne singurul oponent vocal împotriva autocraţiei, corupţiei şi haosului, aduse de democraţi şi socialişti în R. Moldova”.

„Noi în Partidul Popular European, cea mai importantă forţă politică din Europa, suntem mândri să avem astfel de parteneri de centru-dreapta cum este PAS. Partide ca PAS sunt cele care menţin speranţa democraţiei pentru moldoveni şi rămân singura alternativă politică care poate asigura o viaţă mai bună pentru oamenii din RM şi pentru generaţiile viitoare. Lideri ca Maia Sandu sunt cei care inspiră la acţiune şi solidaritate, la devotament şi transparenţă şi le dau oamenilor şi ţării voastre posibilitatea de a visa la un viitor mai bun”, a declarat vicepreşedintele PPE.

Deşi este o formaţiune politică tânără, activând în Moldova doar de doi ani, PAS a reuşit să ofere un model de transparenţă, dedicaţie şi solidaritate nu doar pentru partidele din Republica Moldova, dar şi pentru partidele din ţările vecine, a specificat Dara Murphy. Acesta a ţinut să precizeze că în Uniunea Europeană se cunosc foarte bine provocările înfruntate de dreapta pro-europeană în ultima campanie electorală, care au fost enorme. „Hărţuelile, justiţia selectivă, intimidarea din partea democraţilor şi socialiştilor împotriva centrului de dreapta au fost copleşitoare”, dar cu toate acestea fracţiunea politică condusă de Maia Sandu a reuşit să demonstreze întregii lumi că este posibil.

„Aţi demonstrat că puteţi avea un candidat la funcţia de preşedinte a cărui transparenţă şi politică curată i-a speriat atât de mult pe Plahotniuc şi Dodon încât au fost nevoiţi să se coalizeze. Aţi căpătat încrederea multora dintre cetăţenii RM”, a adăugat europarlamentarul irlandez.

În context, politicianul a amintit şi despre schimbarea antidemocratică a legii electorale prin trecere la sistemul mixt, specificând că a fost votat contrar recomandărilor conducerii Comisiei Europene şi conducerii Partidului Popular European, care şi-au manifestat certitudinea că trebuie impuse condiţii foarte stricte pentru orice finanţare viitoare a Republicii Moldova.

„PPE înţelege că RM are nevoie de ajutorul UE, iar noi vom face tot ce ne stă în puteri ca să ajutăm cetăţenii Moldovei, rar trebuie să ne asigurăm că aceşti bani ajung la moldoveni şi nu la grupuri închise conduse de Plahotniuc şi Dodon. Schimbarea legii electorale a fost una dintre marile lovituri asupra democraţiei Republicii Moldova. În ciuda recomandărilor de a nu schimba sistemul electoral venite din partea Uniunii Europene şi a partenerilor europeni, Guvernul actual a ignorat complet cererile internaţionale şi a pus viitorul european al RM în pericol”, a punctat deputatul european, precizând că Plahotniuc şi Dodon s-au grăbit să schimbe legea electorală pentru a se asigura că vor rămâne la putere în continuare.

În discursul său, politicianul a ţinut să atenţioneze şi Guvernul actual al RM care ar trebui să se oprească din a mima adoptarea reformelor şi a face promisiuni goale. De ani buni auzim despre eforturile democraţilor privind implementarea reformei justiţiei, fortificării statului de drept şi îmbunătăţirii vieţii moldovenilor, însă din păcate Uniunea Europeană nu a văzut până în acest moment niciun rezultat în aceste domenii.

„Uniunea Europeană îşi pierde răbdarea şi încrederea în aceste discursuri cu retorică goală. În acelaşi timp PPE va continua să fie de partea partidelor pro-europene de centru dreapta în lupta lor pentru a aduce RM mai aproape de UE şi de a dărâma gruparea oligarhică-socialistă ce ţine RM într-o stare de deteriorare. Noi credem că anume voi sunteţi viitorul RM şi anume voi puteţi aduce ordine şi prosperitate, astfel ca instituţiile de stat să lucreze în interesul moldovenilor şi nu doar în interesul unora. Sprijinul nostru pentru voi rămâne necondiţionat şi avem aşteptări ca pe viitor să includem PAS în familia PPE ca partid membru observator”, a conchis vicepreşedintele Partidului Popular European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe