Vicepremierul moldovean Eugen Carpov în vizită la Casa Albă. Propaganda rusă criticată de moldoveni

Vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov.
Vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov. (PETRAS MALUKAS/AFP/Getty Images)

Vicepremierul pentru reintegrare din Republica Moldova, Eugen Carpov s-a întâlnit marţi, la Casa Albă, cu Tara Leweling, directoarea Consiliului Naţional american pentru Securitate, la o zi după plasarea forţelor de la frontieră în stare de alertă, din cauza unor îngrijorări legate de criza din Ucraina, informează Radio Europa Liberă.

Detaliile discuţiilor nu au fost date publicităţii însă, după întrevedere Carpov a caracterizat anexarea Crimeei de către Rusia drept o provocare la adresa legilor internaţionale şi a securităţii europene şi a declarat că Moldova este îngrijorată de evenimentele din estul Ucrainei şi în legătură cu modul în care acestea sunt prezentate lumii de televiziunile ruse controlate de stat.

Carpov a mai anunţat că oficiali moldoveni monitorizează îndeaproape modul în care informaţiile despre evenimentele din estul Ucrainei şi regiunea separatistă moldoveană Transnistria sunt prezentate pe micile ecrane de către televiziunile ruse.

Reamintim că propaganda este unul dintre instrumentele predilecte ale regimului de la Kremlin, pentru a provoca şi întreţine conflicte, inflamând sentimentele naţionaliste ale etnicilor ruşi din ţările foste membre URSS. În Crimeea, de exemplu, înainte ca regiunea să fi fost anexată de care Moscova, pe zidurile caselor erau lipite fotografii cu militanţii pro-europeni de pe euromaidan, înfieraţi drept duşmani ai Crimeei şi tot ce însemna mişcare pro UE era demonizat pe micile ecrane - inclusiv pe ecranele de publicitate din mijloacele de transport în comun.

În consecinţă, la începutul lunii aprilie, în vederea soluţionării crizei din Ucraina, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat un pachet de măsuri ce includeau, pe lângă ajutoare financiare pentru Ucraina şi de sancţiuni la adresa Rusiei şi combaterea agresivei propagande ruse, cu sprijinul cunoscutelor posturi de radio Vocea Americii şi Radio Europa Liberă.

Cu 399 voturi şi doar 12 împotrivă, Camera reprezentanţilor a votat o suplimentare de fonduri pentru cele două posturi de radio, astfel încât acestea să îşi poată creşte numărul de emisiuni şi să contracareze dezinformarea şi propaganda Moscovei în estul Ucrainei, Crimeea şi R. Moldova, prin "jurnalism de investigaţie şi analitic", informa Europa Liberă la momentul respectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe