Viceministrul Economiei de la Chişinău, plasat în arest la domiciliu

Valeriu Triboi, învinuit de abuz de putere, ar putea fi suspendat din funcţie la cerinţa procurorilor anticorupţie. Acesta a fost eliberat, luni, din arest şi plasat de instanţă în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile.
Valeriu Triboi viceministru al Economiei de la Chişinău
Valeriu Triboi viceministru al Economiei de la Chişinău (facebook.com)

Procurorii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) au expediat astăzi Guvernului de la Chişinău un demers prin care au cerut suspendarea din funcţie a viceministrului Economiei Valeriu Triboi, reţinut vineri pentru 72 de ore. Solicitarea a fost depusă în contextul cercetării penale a demnitarului în dosarul de abuz de putere. Executivul încă nu a venit cu o reacţie.

Potrivit CNA, acesta a fost pus sub învinuire, iar Judecătoria Buiucani a emis luni un mandat de arestare la domiciliu pe numele funcţionarului pe un termen de 30 de zile. În acelaşi dosar, pentru coparticipare la săvârşirea infracţiunii au fost eliberate mandate de arest la domiciliu pe numele a încă trei persoane reţinute sâmbătă.

Deşi Pavel Filip a declarat că arestul demnitarului nu ar avea nimic comun cu declaraţiile lui de Vladimir Plahotniuc, reţinerea lui Valeriu Triboi a avut loc după ce, săptămâna trecută, liderul Partidului Democrat (PD) a anunţat o mare curăţenie în rândurile celor promovaţi în funcţii de către Partidul Democrat.

Viceministrul Economiei Valeriu Triboi a fost reţinut la 31 martie de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, fiind bănuit că abuzând de funcţia sa, prin intermediul unor terţe persoane, ar fi cumpărat de la SA Moldtelecom, al cărui fondator este Ministerul Economiei, un imobil în valoare de aproape 1.000.000 de lei MD, iar ulterior a dat clădirea în locaţie, pentru o perioadă de 10 ani, întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE Nord). Apoi, prin abuz de putere, bănuitul ar fi dat indicaţii unor factori de decizie ai întreprinderii să repare imobilul dat în locaţie, din contul acesteia. În dosarul penal al demnitarului, au mai fost reţinute patru persoane: doi directori de întreprinderi, un şofer şi un consilier ai viceministrului, care ar fi participat la prejudicierea bugetului de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe