Vicecancelarul german: Merkel greşeşte în legătură cu beneficiile TTIP

Partenerul de coaliţie al cancelarului german Angela Merkel a criticat-o pe aceasta pentru comentariile de susţinere a unui controversat acord comercial transatlantic. Această neînţelegere ar putea semnala o breşă tot mai mare în sânul marii coaliţii germane.
Protest anti-TTIP în oraşul german Hanovra, 23 aprilie 2016.
Protest anti-TTIP în oraşul german Hanovra, 23 aprilie 2016. (Captură Foto)

Sigmar Gabriel – liderul Partidului Social Democrat de centru stânga, aflat în coaliţia de guvernare împreună cu Uniunea Creştin Democrată – a criticat-o pe Merkel pentru susţinerea entuziastă a acordului de comerţ liber între SUA-UE, care este acum analizat cu atenţie de legiuitorii europeni şi americani.

Gabriel, care ocupă, de asemenea, funcţia de ministru al Economiei, a declarat că Merkel greşeşte în ceea ce priveşte ideea că pactul va armoniza reglementările dintre SUA şi UE.

Criticii avertizează că acordul va submina legile de protecţie a muncii şi a mediului permiţând corporaţiilor transnaţionale să conteste legile şi reglementările interne în tribunale speciale pe motiv că legile respective le afectează profiturile.

Gabriel a declarat grupului de presă regional RND că partidul său nu doreşte să facă parte dintr-un acord prost, avertizând împotriva negocierii în grabă a Parteneriatului Transtlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP).

În timpul unei întâlniri în Japonia în cursul săptămânii trecute, liderii naţiunilor grupului G7 – SUA, Germania, Japonia, Marea Britanie, Italia, Franţa şi Canada – şi-au exprimat sprijinul pentru TTIP cât timp este vorba de un acord ambiţios, cuprinzător, cu un standard înalt şi benefic ambelor tabere.

Preşedintele american Barack Obama a folosit o călătorie recentă în Europa pentru a convinge europenii de beneficiile TTIP, care ar crea o zonă de comerţ liber ce ar cuprinde 850 milioane de oameni.

Gabriel a declarat însă că Merkel “a greşit când a spus, sdupă vizita lui Obama în Germania, că vom fi capabili, indiferent de scenarii, să finalizăm negocierile în acest an”.

Următoarea rundă de discuţii privind TTIP va avea loc lună viitoare, iar scepticismul publicului rămâne la cote ridicate.

Aproximativ 70% dintre germanii intervievaţi într-un sondaj din această lună consideră că TTIP va aduce în principal dezavantaje. Zeci de mii de oameni au protestat luna trecută împotriva TTIP în timpul vizitei lui Obama la un târg de comerţ din oraşul german Hanovra.