Veşti bune pentru trei foşti miniştri şi alte nume grele: DNA a clasat dosarul EADS / Contractul era de 750 de milioane de euro

DNA a clasat dosarul privind contractul EADS, care prevedea securizarea frontierelor pentru fabuloasa sumă de 750 de milioane de euro.
Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Procurorii DNA au decis să claseze, pe 5 noiembrie, celebrul dosar EADS, în care erau vizaţi foştii miniştri Vasile Blaga, Dan Nica şi Marian Săniuţă.

Într-un răspuns remis g4media.ro, DNA a invocat două motive care au dus la această decizie:

Pe de-o parte, nu au fost probe

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluţie au avut la bază faptul că în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au reieşit probe din care să rezulte, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârşite întrunesc condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor de corupţie şi asimilate celor de corupţie reţinute cu ocazia începerii urmăririi penale faţă de faptă (in rem).

Pe de altă parte, i-a salvat Curtea Constituţională

De asemenea, nu au fost constatate încălcări ale dispoziţiilor legislaţiei primare (având în vedere dispoziţiile Deciziei nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curţii Constituţionale) în ceea ce priveşte procedura de încheiere a contractelor privind realizarea studiului de fezabilitate şi realizarea sistemului integrat privind frontiera de stat a României.

Aşadar, indirect, DNA spune că ar fi existat posibile încălcări ale legislaţiei secundare (alte acte normative decât legi sau ordonanţe ale Guvernului, cum ar fi hotărâri de Guvern, ordine de ministru sau regulamente interne etc. – n.r.), însă abuzul în serviciu prin încălcarea de legislaţie secundară a fost dezincriminat de CCR în 2016.

Pe lângă Blaga, Nica şi Săniuţă, în dosar erau vizate şi firmele care au oferit consultanţă EADS printre care Fujitsu Siemens Computers a lui Claudiu Florică, Profinet a lui Dinu Pescariu, compania Midocar Consulting, casa de avocatură Boştină şi asociaţii sau firma lui Cătălin Harnagea, fostul şef al SIE de pe vremea CDR şi a lui Dorin Marian, fost şef al Cancelariei premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Contractul pentru securizarea frontierelor a fost de 750 de milioane de euro.

Mai multe detalii despre dosar aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne