Veşti bune pentru românii care lucrează în industria germană a cărnii: nu se vor mai angaja prin intermediar

.
. (pixabay.com)

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, joi, după videoconferinţa avută cu ministrul german al Muncii, Hubertus Heil, că de la 1 ianuarie cetăţenii străini, românii inclusiv, care vor lucra în Germania în industria cărnii, vor beneficia de contract de muncă individual, semnat direct cu angajatorul. Această schimbare va face ca proprietarul firmei să fie direct responsabil de condiţiile de muncă ale tuturor angajaţilor.

Totodată, referitor la numeroasele plângeri ale muncitorilor români din străinătate care acuză că nu le este respectat programul de muncă precizat în contract, ministrul Muncii informează că în Germania va fi introdus un control strict al programului de muncă.

„Evidenţa orelor de muncă se va ţine electronic. S-a început în industria cărnii. Este bine şi pentru angajator pentru că are o evidenţă strictă a prezenţei la serviciu, dar, mai ales, pentru angajaţi pentru că vor putea evalua la finalul lunii sau la finalul contractului, după caz, care este toată activitatea depusă şi care sunt drepturile salariale cuvenite, chiar şi în situaţia în care efectuează ore suplimentare”, a afirmat Violeta Alexandru într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.

Oficialul adaugă că se are în vedere şi creşterea numărului de controale în privinţa condiţiilor de cazare şi a celor de muncă şi că se discută despre „stabilirea unor standarde minime în privinţa condiţiilor de cazare, aspecte ce urmează a fi verificate de instituţiile de control”.

Ministrul român al Muncii a adresat din nou un apel românilor care pleacă la muncă în străinătate, să citească contractul înainte de plecarea spre locul de muncă, să se asigure că sunt clare condiţiile de: plată salariu, acoperire a costurilor de cazare şi masă, plată transport repatriere, inclusiv pentru condiţiile în care, din cauze neimputabile lor, doresc să rezilieze acel contract înainte de termen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne