Veşti bune din Parlament pentru studenţii basarabeni

Matei Dobrovie
Matei Dobrovie (Epoch Times România)

Deputatul USR Matei Dobrovie anunţă veşti bune pentru studenţii basarabeni. Potrivit deputatului, la şedinţa comună de marţi a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi a Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, s-a discutat despre metodologia de şcolarizare a studenţilor basarabeni iar majoritatea revendicărilor acestora au fost acceptate.

"Domnul Gabriel Ispas, Secretar de Stat la Ministerul Educaţiei, ne-a anunţat că:

1. Tinerii vor putea depune dosar de admitere în învăţământul superior românesc la un număr nelimitat de universităţi şi pentru orice domeniu de studiu.

2. În locul documentelor legalizate vor fi depuse copii simple.

3. Nu este necesară deplasarea în România pentru depunerea dosarului de admitere. Noua metodologie oferă următoarele variante: trimiterea prin poştă, trimiterea prin e-mail a documentelor scanate, depunerea actelor la sediul facultăţii, trimiterea actelor către o adresă de e-mail a Ministerului Educaţiei, care le va redirecţiona spre universităţi, depunerea dosarului la târgurile educaţionale din ţările care au etnici români.

4. Studenţii care dobândesc cetăţenia română în cursul anului universitar sau îşi stabilesc domiciliul în România îşi păstrează finanţarea, însă numai până la finele anului universitar respectiv.

5. Există posibilitatea cumulării de burse, universităţile fiind cele care decid.

6. Studenţii exmatriculaţi nu trebuie să restituie finanţarea primită.

7. Admiterea se face exclusiv pe bază de dosar de concurs, cu excepţia domeniilor vocaţionale, unde pot exista diferite probe practice", anunţă Dobrovie pe contul său de Facebook.

Metodologia de şcolarizare va fi trimisă spre publicare în Monitorul Oficial în cursul săptămânii viitoare, iar comunicarea modificărilor aduse se va face prin instrucţiuni trimise la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, dar şi printr-o deplasare la Ministerul Educaţiei din Republica Moldova, mai anunţă deputatul.

L-am întrebat pe secretarul de stat Ispas despre diferenţierea între studenţii şi elevii etnici români din Ucraina/Serbia, pentru care au fost menţinute comisiile mixte, şi cei din R.Moldova. El a susţinut că ideea a fost de a oferi un suport în realizarea dosarului de admitere, date fiind dificultăţile de utilizare şi înţelegere completă a limbii române de către etnicii din aceste state. Comisia mixtă va funcţiona ca un help desk şi vă trimite dosarele către universităţi, care vor avea puterea de decizie", mai precizează Dobrovie.

Deputatul USR mai anunţa că pentru anul universitar următor, vor fi subvenţionate de către stat un număr de 950 locuri (800 - cu bursă, 150 - fără bursă) pentru învăţământul preuniversitar şi 1300 de locuri pentru învăţământul superior (licenţă - 1000 cu bursă şi 100 fără bursă, master- 100 cu bursă, doctorat - 50 cu bursă, rezidenţiat - 50 cu bursă).

Mă bucur că a fost luată în calcul propunerea mea ca dosarele să poată fi depuse online şi că am putut intermedia acest dialog între Minister şi reprezentanţii studenţilor", concluzionează deputatul.