Veşti bune de la Cluj: Vom avea prima Divizie de Inovare Urbană din Estul Europei

foto
foto (cccluj.ro)

Primarul Emil Boc a anunţat, recent, că municipiul Cluj-Napoca lucrează la înfiinţarea unei Divizii de Inovare Urbană, după modelul celor care funcţionează în Boston, Pittsburg, Dublin sau Barcelona, potrivit site-ului Centrul Cultural Clujean.

Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1 este dezvoltată de Centrul Cultural Clujean în colaborare cu Centrul de Inovare şi Imaginaţie Civică din cadrul Primăriei şi cu implicarea tuturor actorilor strategici cheie ai oraşului: universităţi, clustere de tehnologie şi afaceri, societate civilă, sector cultural. Divizia cercetează, experimentează şi prototipează soluţii alternative la trei categorii de provocări cheie ale oraşului: mobilitate, locuire şi viitorul muncii, colectând şi analizând date, construind scenarii de lucru şi măsurând impactul unor intervenţii experimentale care caută să lucreze cu comportamentele sociale ale cetăţenilor.

"Administraţia locală are capacitatea de a interveni în mod direct la nivel de infrastructură, de prioritizare a investiţiilor, de regulamente locale. Însă aceste măsuri care sunt în puterea noastră trebuie să ţină seama în primul rând de nevoile şi dorinţele clujenilor, de ideile lor, de intuiţiile lor, care ne pot ajuta să transformăm în bine oraşul. De aceea e important să construim la Cluj o Divizie de Inovare Urbană care să adune toate aceste cunoştinţe şi capacităţi ale clujenilor, ale sectoarelor academic, cultural şi de afaceri şi care să ofere municipalităţii o capacitate crescută de a ţine pasul cu procesul de transformare continuă prin care trece oraşul. Divizia de Inovare Urbană pe care o dezvoltă Centrul Cultural Clujean va lucra îndeaproape cu Centrul de Inovare şi Imaginaţie Civică din Primărie pentru că în anii următori să putem transfera întregul proiect către administraţia locală, într-un departament dedicat în cadrul Municipalităţii", a declarat Emil Boc.

În 2018, ideea acestei divizii de inovare urbană a fost testată prin proiectul Fondul de Inovare Cluj 2.1 al Centrului Cultural Clujean, care a dezvoltat primele proiecte pilot în domeniul mobilităţii urbane şi a obţinut o finanţare europeană de 5,6 milioane de euro pentru un proiect de cercetare şi dezvoltare pe tema viitorului muncii.

"În domeniul mobilităţii urbane am reuşit în acest an să susţinem dezvoltarea a trei proiecte cetăţeneşti de transformare a spaţiilor din cartierele Mărăşti şi Mănăştur şi să derulăm o primă analiză de date de mobilitate şi demografice. Proiectele din cartiere ne-au arătat cum cred locuitorii că ar putea fi reamenajate spaţiile comune dintre blocuri pentru a le permite să petreacă mai mult timp acolo, scăzând astfel numărul deplasărilor necesare în oraş, iar Pactul de Mobilitate ne-a ajutat să înţelegem mai bine cum doresc clujenii să utilizeze opţiunile pe care le au astăzi pentru transportul în oraş şi să identificăm câteva prime proiecte pe care să lucrăm în 2019 pentru îmbunătăţirea mobilităţii urbane", a precizat Anamaria Vrabie, directorul Diviziei de Inovare Urbană 2.1.

Tot în 2018, Fondul de Inovare, devenit acum Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1, a adus pentru prima oară în Europa de Est o finanţare de la Urban Innovative Actions, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca şi un consorţiu de alţi opt parteneri strategici locali. În valoare de 5,6 milioane de euro, finanţarea a fost obţinută pentru Cluj Future of Work, un proiect de cercetare şi dezvoltare privind viitorul muncii care ia în considerare aspectele sociale şi culturale specifice Clujului pentru a pregăti oraşul pentru schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce în piaţa muncii.

Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1 este un proiect al Centrului Cultural Clujean, o organizaţie de cultură şi dezvoltare urbană care reuneşte 70 de membri: organizaţii şi institutuţii culturale, universităţi, cluburi şi clustere de afaceri, organizaţii ale societăţii civile, Primăria şi Consiliul Judeţean. Misiunea Centrului este de a contribui la transformare socială şi dezvoltare urbană printr-un program cultural complex care cuprinde proiecte interdisciplinare ce adresează mai multe teme urbane majore, culturale, sociale şi economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne