“Vestele Galbene” resping “favorul” lui Macron de a amâna cu şase luni taxele pe carburanţi

Manifestanţi “vestele galbele” se adună la Arcul de Triumf din Paris în timpul protestelor din 1 decembrie 2018
Manifestanţi “vestele galbele” se adună la Arcul de Triumf din Paris în timpul protestelor din 1 decembrie 2018 (Lucas Barioluet/AFP/Getty images)

În pofida faptului că preşedintele francez Emmanuel Macron a acordat o amânare de şase luni a punerii în aplicare a planului guvernamental de creştere a taxelor la carburanţi, mişcarea “Vestelor Galbene” - care a protestat pe cuprinsul Franţei timp de peste 3 săptămâni - rămâne în continuare pe baricade.

Benjamin Cauchy, organizator al protestelor, a declarat pentru BFM TV că mişcarea nu doreşte doar o suspendare, ci o anulare a creşterii taxelor respective.

Tăcerea preşedintelui a atras furia unora. “Macron încă nu a binevoit să discute cu poporul. Îi simţim dispreţul. El îşi menţine angajamentele internaţionale, însă nu discută cu poporul”, a declarat Laetitia Dewalle, purtătoare de cuvânt a Vestelor Galbene, pentru BMF TV.

Sebastien Chenu, purtător de cuvânt al partidului de extremă dreapta Adunarea Naţională a Marinei Le Pen, care a susţinut mişcarea Vestelor cu speranţa că va obţine voturile acestora, a declarat la LCI că “francezii nu vor fi prostiţi. Guvernul nu a înţeles nimic, doar vrea să câştige timp”.

Totuşi, unii ar putea fi mulţumiţi de suspendarea taxelor pe o perioadă de şase luni. Un sondaj de opinie BVA pentru publicaţia La Tribune, care a fost publicat marţi, dezvăluie că 70% dintre cetăţenii francezi intervievaţi consideră că amânarea justifică oprirea protestelor Vestelor Galbene.

Între timp, poliţia franceză a ordonat anularea a două meciuri de fotbal programate pentru sâmbătă, în timp ce ministrul de Interne Christophe Castaner a declarat parlamentarilor marţi că pe lângă cei 65.000 de poliţişti şi jandarmi va fi mobilizat un număr suplimentar de personal de securitate în timpul protestelor planificate pentru sâmbăta aceasta. Unele sindicate ale poliţiei au vehiculat ideea implicării armatei ca măsură de rezervă, potrivit jurnalistei Catherine Field din Paris.

Studenţii francezi şi-au intensificat protestele în ţară, în unele cazuri incendiind clădiri şi implicându-se în ciocniri violente cu poliţia. În plus, studenţii “au început treptat să se implice” în mişcarea Vestelor Galbene, participând la revolte în sud-vestul Franţei, în Lyon, Marsilia, Bordeaux şi Orleans. O şcoală din Blagnac, în apropiere de Toulouse, a fost aparent incendiată marţi, potrivit Reuters.

Suspendarea de şase luni a taxelor a fost anunţată în condiţiile în care ratingul de popularitate al lui Macron a atins un nou nivel scăzut. Un sondaj realizat de Ifop pentru revista Paris Match şi Sud-Radio, publicat marţi, a descoperit că suportul pentru preşedintele francez a scăzut cu 6 puncte, ajungând la 23%.

Manifestanţii, care au început protestele cu blocarea traficului în diverse părţi ale Franţei, s-au mutat în Paris în ultimele două weekend-uri. Ei au vandalizat Arcul de Triumf, au incendiat sute de automobile şi au blocat drumuri şi depozite de combustibil.

În plus, protestele Vestelor Galbene continuă să afecteze şi sectorul afacerilor din Franţa. Retaileri major suferind în weekendul trecut un declin mediu al vânzărilor de 8%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe