"Vestele galbene" protestează la Londra: fumigene aruncate în faţa Parlamentului, drumuri blocate

Protest al “vestelor galbene” în Paris, 8 decembrie 2018. Un protest similar a avut loc în 5 ianuarie 2019 în Londra
Protest al “vestelor galbene” în Paris, 8 decembrie 2018. Un protest similar a avut loc în 5 ianuarie 2019 în Londra (Chris McGrath/Getty Images)

Mişcarea de protest “vestele galbene”, care a provocat haos în Franţa în ultimele două luni, a ajuns sâmbătă şi la Londra. Manifestanţii au aruncat fumigene în faţa Parlamentului britanic şi zone din centrul Londrei au fost total blocate.

Patru persoane, inclusiv o fată de 13 de ani, au fost arestate după ciocnirile cu poliştii în apropierea Parlamentului şi la reşedinţa premierului, în Downing Street, potrivit Express.co.uk.

Aproximativ 100 de persoane purtând deja binecunoscutele “veste galbene” au ajuns la Westminster, Londra, pentru a protesta şi mărşălui de-a lungul bulevardului Whitehall către Piaţa Trafalgar, provocând tulburări majore şi aruncând cu fumigene.

Scotland Yard a precizat că o elevă a fost arestată, fiind suspectată că a atacat poliţişti şi trei bărbaţi suspectaţi că ar fi tulburat ordinea publică au fost de asesmenea arestaţi.

Au avut loc blocaje rutiere în Westminster şi către zonele Regent Street şi Piccadilly Circus.

Imaginile video postate pe reţelele sociale au prezentat câţiva manifestanţi aşezaţi pe jos, în mijlocul străzii, pentru a opri traficul, în timp ce alţii au fost surprinşi aruncând cu fumigene.

Poliţia a mai declarat că în oraşul Manchester aproximativ 40 de manifestanţi au participat la un protest similar, potrivit publicaţiei britanice The Independent.

Tot sâmbătă, manifestanţii “vestele galbene” au ieşit din nou pe străzile Parisului şi ale altor câteva oraşe din Franţa pentru a protesta împotriva guvernului preşedintelui Emmanuel Macron.

Forţele de ordine franceze au folosit, sâmbătă, gaze lacrimogene şi grenade flash-bang împotriva manifestanţilor „vestele galbene”, în timpul unui marş prin centrul Parisului, după ce mii de persoane au ieşit din nou pe străzi, potrivit publicaţiei The Washington Post.

O ambarcaţiune-restaurant andocată pe malul stâng al Senei a luat foc. Fum şi gaze lacrimogene s-au ridicat deasupra Muzelului d'Orsay şi deasupra domului auriu al Academiei de Poliţie franceze.

Ambarcaţiuni ale poliţiei au patrulat râul, în timp ce dincolo de Sena, câteva motociclete şi un automobil au fost incendiate pe bulevardul Saint Germain. De asemenea, o serie de baricade ridicate în mijlocul bulevardului au fost cuprinse de flăcări. Forţele de ordine şi pompierii au intervenit pentru a aduce situaţia sub control.