Veste şoc cu doar câteva zile înainte de 10 august. Dosarul Jandarmeriadei va fi instrumentat de DIICOT

Intrare în forţă a trupelor de jandarmi, Piaţa Victoriei, 10 august 2018.
Intrare în forţă a trupelor de jandarmi, Piaţa Victoriei, 10 august 2018. (Epoch Times România)

Dosarul violenţelor jandarmilor de la protestul din 10 august va fi instrumentat de DIICOT, ancheta fiind reunită cu cea a presupusei tentative de lovitură de stat, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Parchetul Militar ancheta intervenţia în forţă a jandarmilor împotriva protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei în timp ce DIICOT a deschis dosar vizând o aşa-zisă tentativă de lovitură de stat la mitingul din 10 august, dosarul fiind deschis în urma unei plângeri a fostului şef al Jandarmeriei Sebastian Cucoş.

La începutul lunii iulie a.c., şeful DIICOT, Felix Bănilă, a confirmat că procurorul de caz a cerut Parchetului Militar să consulte dosarul "10 august". Motivul? Se analiza oportunitatea reunirii acestei cauze cu dosarul privind presupusa "lovitură de stat" aflat deja pe masa DIICOT, în urma unei plângeri a Jandarmeriei. Parchetul Militar s-a mişcat rapid şi a declinat către DIICOT dosarul pe care îl instrumenta, deşi instituţia condusă de Bănilă îl ceruse doar pentru studiu.

Reamintim că în dosarul aflat pe rolul Secţiei Parchetelor Militare a Parchetului General au fost deja puşi sub acuzare actualul şi fostul şef al Jandarmeriei Române, Cătălin Şindile şi Sebastian Cucoş, şeful Jandarmeriei Bucureşti Laurenţiu Cazan, dar şi secretarul de stat al MAI Mihai Dan Chirică. Acuzaţiile oficiale: complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

În acelaşi timp, la DIICOT a fost înregistrată, în septembrie 2018, o plângere penală în care Jandarmeria acuză o lovitură de stat la protestul din 10 august, la care a intervenit în forţă împotriva mulţimii.

"Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi", se precizează în textul infracţiunii acuzate de Jandarmerie.

Aşa cum relata presa la vremea respectivă, miza mutării făcute de Jandarmerie era preluarea de către DIICOT, unde conducerea a fost aleasă de ministrul Justiţiei Tudorel Toader, a dosarului privind represiunea aflat pe rol la Parchetul General.

Jandarmeria a urmat atunci linia oficială a liderilor PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, care au avansat scenariul tentativei de lovitură de stat în spaţiul public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne