Veste proastă pentru Tăriceanu de la Înalta Curte

În plină campanie electorală pentru parlamentare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea judecării pe fond a dosarului în care este inculpat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu, PNL
Călin Popescu Tăriceanu, PNL (Epoch Times România)

Instanţa Supremă a dat undă verde începerii judecării pe fond în dosarul în care şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Decizia instanţei vine după ce magistraţii au respins toate cererile şi excepţiile formulate de Tăriceanu şi au constatat legalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.

Judecătorii au admis însă o excepţie ridicată de Dorin Marian, fost şef al Cancelariei premierului în mandatul lui Tăriceanu, acuzat şi el de mărturie mincinoasă, şi au decis ca dosarul acestuia să fie trimis la Tribunalul Braşov.

Decizia Camerei Preliminare nu este una definitivă şi poate fi contestată în termen de trei zile. De altfel, liderul ALDE a şi anunţat că va face un astfel de demers juridic în cursul zilei de marţi.

"La judecarea pe fond a acuzaţiilor formulate de procurorii de la DNA-Braşov, se va dovedi că acest dosar a fost fabricat la comandă politică. (...) Am spus chiar din 15 aprilie 2016, după prima mea audiere ca martor la DNA-Braşov, că nu mă voi lăsa intimidat de procurorii transformaţi în instrumentele ale luptei politice şi voi continua să militez pentru democraţie, respectarea drepturilor omului şi eliminarea abuzurilor din justiţia română.

Azi, la mai puţin de două săptămâni de ziua alegerilor parlamentare, vreau să asigur opinia publică că, indiferent de ameninţările la care am fost şi sunt supus în continuare, îmi voi duce misiunea până la capăt, aşa cum mi-au cerut-o nenumăraţi cetăţeni în ultimii doi ani. La aceasta se adaugă misiunea rezultată din nominalizarea mea în unanimitate de către conducerea ALDE în calitate de candidat al ALDE la funcţia de prim - ministru al României", a reacţionat Tăriceanu.

Dosarul lui Tăriceanu, în viziunea DNA

"La data de 15 aprilie 2016, în cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, actualul şef al Senatului, în depoziţia luată sub jurământ, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată, printre care Paul al României, Remus Truică, Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi, Dan Andronic etc.

Astfel, Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre:

- retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului);

- implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare;

- actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri.

Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu inculpaţii Tal Silberstein, Andronic Dan Cătălin şi Truică Remus, în contextul menţionat mai sus, întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate mai sus şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.

În acelaşi context, Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a precizat că nu a avut o relaţie apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein. Totodată, Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.

În ceea ce-l priveşte pe Marian Marius Dorin, acesta a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu angajarea lui Marcovici Marius Andrei, în calitate de consilier personal la Cancelaria primului ministru Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton, urmare a înţelegerii acestuia din urmă cu Tal Silberstein.

De asemenea, Marian Marius Dorin, a afirmat în mod nereal că nu cunoştea activitatea şi atribuţiile de serviciu ale lui Marcovici Marius Andrei, în condiţiile în care acesta din urmă era cunoscut în cercurile politice ca omul lui Tal.