Verişoara lui Dan Voiculescu: Ne bucurăm pentru decizia Curţii de Apel Bucureşti. Pentru mine nu mai e rudă, ci un turnător

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

Paraschiva Silaghi, verişoara lui Dan Voiculescu, care a fost turnată la Securitate de acesta în perioada regimului Ceauşescu a declarat, miercuri, după decizia dată de Curtea de Apel Bucureşti a menţine verdictul de colaborator al fostei Securităţi, că se bucură că a fost păstrată această hotărâre, în condiţiile în care fondatorul PC şi-a turnat întreaga familie, relevă B1 TV.

"Ne bucurăm pentru decizie, pentru că de ani de zile încercăm să facem dreptate în familie. Pentru mine nu mai este rudă. Sunt nişte turnătorii. Din 1973 d când am părăsit România, am mers în Germania, în 2005-2006 mi-a telefonat şi mi-a cerut ajutor ca un membru de familie foarte apropiat să-l apăr. Mi-a spus că vor să-l termine. Am venit la CNSAS şi mi s-a spus că a făcut turnătorii despre noi. Am descoperit că într-adevăr a turnat toată familia. Toate aceste delaţiuni le-a introdus într-un dosar, aveam dosar deja în 1974. Dacă m-aş fi întors în ţară atunci, nu cred că aţi mai fi vorbit cu noi la ora actuală", a afirmat Paraschiva Silaghi.

Verişoara lui Dan Voiculescu susţine că este bine şi ca acesta a demisionat din funcţia de senator, pentru că postura de parlamentar nu i se potrivea patronului "Antenelor" şi nu era un exemplu bun pentru România, de vreme ce şi-a turnat propria familie la Securitate.

"De fapt este o răspundere a întregului popor român că se lasă aşa jucaţi. Când ai atâţia prieteni în politică, aşa cum are el, probabil că se ajută între ei. Nu consider că turnându-şi rudele, este un exemplu pentru România, nu este un patriot. Cred că nu are caracter pentru o politică românească. Îmi pare rău, ar fi fost o mândrie pentru familie să avem un politician. Dacă toţi alegătorii încep să gândească mai bine, pe cine votează, ce vor face, cum vor trăi, îşi vor da seama că trebuie să aibă o responsabilitate pentru ei înşişi", a adăugat Paraschiva Silaghi.

Cererea înaintată de Dan Voiculescu, prin care a solicitat revizuirea deciziei anterioare privind colaborarea sa cu Securitatea, a fost respinsă miercuri de Curtea de Apel Bucureşti. Voiculescu poate face contestaţie la instanţa supremă, dacă doreşte, decizia de miercuri nefiind definitivă.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au stabilit că cererea fostului senator este inadmisibilă.

Pe 5 februarie 2010, judecătorii de la Curtea de Apel au dat decizia prin care constată că Dan Voiculescu a fost colaborator al fostei Securităţi, însă acesta nu a fost mulţumit de verdict şi a depus contestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

În motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti din 2010, se arată că Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate în scopul "rezolvării unor sarcini de contraspionaj", dar era privit cu suspiciune de comunişti din cauza nivelului de trai ridicat pe care îl avea la acea vreme, având o casă cu încălzire şi piscină.

Pe 10 martie 2011, a fost dată hotărârea irevocabilă că Voiculescu a colaborat cu Securitatea, sub numele conspirativ de "Felix", însă nici de această dată Voiculescu nu a fost de acord şi a mers mai departe cu contestaţiile. Pe 23 iunie 2011, un alt complet al aceleiaşi instanţe i-a respins ca nefondată contestaţia în anulare.

În perioada 1973-1975, Voiculescu a fost verificat pentru a fi recrutat de Securitate, "inclusiv în scopuri de contraspionaj şi de stabilire a corectitudinii activităţii unor reprezentaţi ai unor firme ce făceau afaceri cu statul român", iar apoi, sub numele conspirativ de "Felix", el a semnat mai multe note referitoare la cetăţeni străini cu care intra în contact. Nu au fost uitate nici rudele care au fugit din ţară sau colegii de serviciu, despre care a dat relaţii.

Verdictul CNSAS în cazul lui Dan Voiculescu a fost dat încă din 2006, dar încă de pe atunci fostul senator a contestat decizia în instanţă.