Verdictul mult aşteptat, la un pas de oficializare: Generalul Oprea şi-a plagiat doctoratul [surse]

Acuzat că şi-a plagiat în mod grosolan teza de doctorat, generalul Gabriel Oprea este acum la un pas de o decizie oficială în acest sens.
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

Comisia de ştiinţe juridice a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a ajuns la concluzia că fostul vicepremier Gabriel Oprea şi-a plagiat teza de doctorat.

Problema urmează să fie tranşată la şedinţa din 1 august a CNADTCU, atunci când raportul în cazul Oprea va fi supus unui vot în cadrul Consiliului General al instituţiei. Dacă raportul Comisiei va fi validat, CNADTCU va solicita ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, să-i retragă lui Gabriel Oprea titlul de doctor, acest lucru fiind obligatoriu.

Fostul vicepremier va avea însă la dispoziţie două săptămâni pentru a contesta decizia.

"Mă acuzaţi că dormeam puţin exact când marele profesor, conducător de doctorate şi academician Gabriel Oprea primea în mod oficial verdict de plagiat de la CNATDCU, iar acuzaţia de plagiat pe care i-am adus-o lui Oprea a fost recunoscută instituţional. A trecut exact un an şi 26 de zile de când am publicat ancheta despre plagiatul lui Oprea, iar anul trecut pe vremea asta nici nu visam că acest verdict ar putea fi dar vreodată. Iar acum când îl primeşte în sfarşit, dorm.

Cu această decizie se va produce efectul de domino în cazul întregii cariere universitare a lui Oprea - fără titlul de doctor va dispărea şi titlul de profesor, şi cel de conducător de doctorate.

Eu sper totuşi ca CNATDCU să analizeze şi modul în care Oprea a devenit profesor, iar acest titlu să-i fie retras ca urmare a unei decizii şi nu prin efectul dat de faptul că-i va fi retras titlul de doctor. Oprea trebuie dovedit în mod oficial că este impostor. E un început bun, însă nu este suficient în cazul lui", a reacţionat, pe contul său de Facebook, jurnalista Emilia Şercan.

Reamintim că Hotnews.ro a publicat în iulie anul trecut, sub semnătura Emiliei Şercan, o analiză amănunţită a tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea. "Calupuri întregi de text sunt preluate ad litteram din lucrările altor autori", a evidenţiat analiza, din care reiese că o mare parte din lucrare reprezintă pasaje copiate din alte lucrări.

Fondatorul UNPR este doctor în Drept, titlu obţinut la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Generalul şi-a făcut studiile de Doctorat în perioada 1995-2000 la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti şi a obţinut prestigiosul titlul cu o lucrare în domeniul Procedurii Penale, avându-l coordonator pe profesorul Ion Neagu.

Un an mai târziu, proaspăt "uns" doctor, Oprea a devenit profesor universitar la Colegiul Naţional de Apărare, în 2002 - conducător de doctorat la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", iar în perioada 2003-2005 a fost membru în Comisiile de Specialitate ale CNATDCU la Comisia de Ştiinţe Militare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.

În 2003, Gabriel Oprea a făcut parte din comisia care a evaluat în 2003 teza de doctorat a lui Victor Ponta şi care a propus atunci acordarea titlului de doctor lui Ponta cu distincţia "Summa Cum Laude".

Nu demult, jurnalista Emilia Şercan remarca faptul că nu mai puţin de o treime din totalul de 22 de teze coordonate de generalul Oprea sunt cu suspiciuni de plagiat.